Tony Blair údajně chystá návrat. Rozdělí labouristy?

Tony Blair

Tony Blair Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: World Economic Forum via Flickr

Tony Blair
Tony Blair
Odhalený Blair.Britský expremiér Tony Blairnečekal, že se Irák po invaziv roce 2003 změní v nočnímůru, ale nelituje britskéúčasti v konfliktu. Přiznává tov pamětech Cesta (A Journey),jež včera vyšly ve Velké Británii.Blair se svěřil i s nepříčetností,k níž ho občasdoháněl nástupce GordonBrown, a s kladným vztahemk alkoholu
Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Sergej Stanišev, Sigmar Gabriel a Jeremy Corbyn na sjezdu evropských socialistů
Jeremy Corbyn a Sigmar Gabriel
9
Fotogalerie

Bývalý britský premiér Tony Blair se dlouhodobě vymezuje proti brexitu. I díky němu zvažuje návrat do politiky.

O bývalém britském premiérovi se opět mluví. Objevily se spekulace, že se vrátí do aktivní politiky. Jeho hlavním tématem je brexit.

Komentátoři tvrdí, že s dnešní Corbynovou Labouristickou stranou nemá Blair moc společných názorů, shoduje se spíše se středovými a proevropskými Liberálními demokraty. Předseda liberálů Tim Farron dokonce přiznal, že se s Blairem už sešel.

Tony Blair se k přímé spolupráci s labouristy ani s liberály nejspíš nechystá, kandidaturu do parlamentu vyloučil. V rozhovoru pro britský deník Mirror ale naznačil, že plánuje založit vlastní platformu, se kterou by rád dění kolem brexitu ovlivnil. Blair tvrdí, že by voliči měli mít možnost o brexitu rozhodnout, až bude známé znění dohody mezi Británií a Evropskou komisí. Zda se jeho iniciativa stane politickým hnutím, v rozhovoru neuvedl.   

Jeho aktivity přijímají osobnosti labouristické strany s nelibostí. Při pohledu na nízké preference labouristů je jasné, že v ohrožení je i jejich pozice nejsilnější opoziční strany. Svou šanci na historický úspěch si naopak uvědomují liberálové. Blair by mohl už teď rozdělenou Labouristickou stranu připravit o velkou část volebního výsledku.

Bývalý premiér v současnosti nemá s labouristy dobré vztahy. Spolu s bývalým ministrem financí Peterem Mandelsonem patří mezi dlouhodobé kritiky politiky Jeremyho Corbyna. Vůdce opozice odmítá podpořit i v předčasných volbách, což je britském prostředí nezvyklý jev. Očekává, že příštím premiérem bude opět Mayová, ačkoli s jejím tvrdým brexitem nesouhlasí.

Blaira za jeho vyjádření tvrdě kritizuje i bývalý místopředseda jeho vlády John Prescott. Tvrdí, že Blair stranu poškozuje.  Naopak Corbynovi příznivci považují blairovu kritiku za vyznamenání současného předsedy. Levicové křídlo strany Blairovi totiž stále neodpustilo invazi do Iráku.

Video: Jak probíhá brexit