Projevuje se brexit? Růst britské ekonomiky znatelně poklesl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V letošním prvním čtvrtletí zpomalil růst britského hospodářství na roční minimum 0,3 procenta, vyšší inflace totiž měla negativní dopady na maloobchodní sektor i na další odvětví zaměřená na spotřebitele. V loňském čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Británie zvýšil o 0,7 procenta, což bylo nejprudší tempo za poslední rok.

?Zpomalení hospodářského růstu v úvodu letošního roku bylo o něco výraznější, než předpokládali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters odhadovali, že britská ekonomika vykáže za první čtvrtletí nárůst o 0,4 procenta.

Dnešní údaje pravděpodobně posílí obavy ohledně dalšího vývoje britské ekonomiky. V celém loňském roce se HDP zvýšil o 1,8 procenta, zatímco mnohé předpovědi uváděly, že Británie se v důsledku loňského referenda o vystoupení z Evropské unie dostane do recese.

Odhlasování brexitu nicméně vedlo k poklesu kurzu libry, který nyní tlačí vzhůru inflaci a snižuje disponibilní příjmy spotřebitelů.

Statistický úřad již minulý týden oznámil, že maloobchodní tržby v Británii se v prvním čtvrtletí propadly o 1,4 procenta, nejprudším tempem za sedm let.

VIDEO: Co na brexit říká europoslanec Luděk Niedermayer?
Video placeholde
Europoslanec Niedermayer o Brexitu: Británie má v ruce slabší karty • Tomáš Polák