Tornáda si v USA vyžádala 28 mrtvých, bez proudu je 30 tisíc lidí

Tornádo, ilustrační foto

Tornádo, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Už přinejmenším 28 mrtvých si podle aktuální bilance vyžádaly během vánočních svátků bouře na jihovýchodě Spojených států. Texas ohlásil 11 mrtvých při řádění tornáda. Nové Mexiko očekává sněhovou vánici, při níž by mohlo napadnout až 60 centimetrů sněhu.

Tornádo v Texasu udeřilo na město Garland, které je vzdáleno asi 25 kilometrů severovýchodně od Dallasu. Policie uvedla, že během tornáda zahynulo při dopravních nehodách pět lidí, další tři mrtvé nalezli záchranáři v troskách čerpací stanice poničené silným větrem. Další tři lidé zahynuli následkem řádění tornáda v okolí Dallasu. Okolnosti jejich úmrtí zatím nejsou známé. Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby z bezpečnostních důvodů nevyjížděli na silnice, pokud to není nutné.

„Je to totální zkáza,“ uvedl mluvčí garlandské policie Pedro Barineau. „Je velmi těžké, když vás tak hrozná bouře zasáhne den po Vánocích,“ dodal.

Sedm okresů, šest tornád

Na sedm texaských okresů podle amerických meteorologů útočí šest tornád. Další zasáhlo stát Oklahoma. Vichřice ničí budovy, rozvodněné řeky zaplavují silnice a železniční tratě. O počtu zraněných zatím záchranáři nemají přehled. Bez proudu je asi 30 tisíc lidí.

Ve státě Mississippi zahynulo deset lidí. Doposud úřady uváděly osm obětí, v sobotu ale byla nalezena těla dvou lidí pohřešovaných od středy. Jednoho mrtvého v sobotu ohlásila Alabama. Šest lidí zahynulo v Tennessee. Zatímco Mississippi, Tennessee a Arkansas postihla tornáda, sever Texasu, region zvaný Panhandle, Nové Mexiko a Oklahoma se připravují na přívaly sněhu, které se sebou přinese studená fronta z Aljašky. V Novém Mexiku by mohlo napadnout až 60 centimetrů sněhu. Americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala výstrahu před mohutnou sněhovou bouří.

Rozmary počasí ovlivnily také leteckou dopravu. Během neděle aerolinky zrušily přinejmenším 400 vnitroamerických letů. Většina z nich směřovala z Dallasu nebo do něj. Po vánočních svátcích se přitom domů chtěly vrátit statisíce lidí.