Touha proruských politiků v Abcházii. Volby mají zemi přiblížit k Moskvě

Tbilisi

Tbilisi Zdroj: Libor Budinsky

Výzvy k co nejtěsnějšímu spojení s Ruskem ovládly v kavkazské Abcházii kampaň před prezidentskými volbami, které mají v neděli rozhodnout o hlavě separatistické republiky. Gruzínská provincie, která v 90. letech vyhlásila samostatnost na Tbilisi, má politickou podporu Kremlu, ale Moskva zatím na volání po připojení k Rusku nereaguje. Novou naději abchazským politikům přinesla ruská anexe Krymu.

Uplatnit krymský scénář i v Abcházii je podle ruského tisku snem všech uchazečů o prezidentský úřad v Suchumi. O nejvyšší ústavní funkci se uchází pět kandidátů. Hlavním favoritem je opoziční vůdce Raul Chadžimba, kandidovat budou dále ministr obrany Merab Kišmarija, bývalý vicepremiér Beslan Ešba, šéf abcházské tajné policie Aslan Bžanija a bývalý ministr vnitra Leonid Dzjapšba.

Abcházii ovládá tuhý klanový systém vyztužený miliardovými subvencemi z Moskvy. Zákulisní soupeření, které se nezastaví před brutálním násilím, vyvrcholilo v květnu svržením tehdejšího prezidenta Alexandra Ankvaba, který se uchýlil do Moskvy. Přestože v nedělních volbách kandidovat nebude, tři z kandidátů - Kišmarija, Ešba a Bžanija - jsou údajně jeho lidé. Cílem Ankvaba je znemožnit favoritu Chadžimbovi vítězství v prvním kole a ve druhém kole síly protikandidátů spojit.

Spojení ve hře

Rozdíly v politických programech kandidátů jsou jen v míře navrhované integrace s Ruskem. O přímém spojení s Ruskou federací nikdo z nich s ohledem na zdrženlivost Moskvy nahlas nehovoří. Objevují se ale návrhy na zrušení ostrahy hranice mezi Abcházií a Ruskem nebo na prohloubení „procesu politické integrace“.

Favorit Chadžimba je bývalým vysokým důstojníkem sovětské tajné policie KGB a v Moskvě má podle abchazského tisku mnoho přátel. Podle průzkumů by mohl v prvním kole dostat kolem 35 procent hlasů. Zhruba stejný počet hlasů by měli dohromady získat i kandidáti dosazení svrženým prezidentem. Výsledek voleb je tak podle místního tisku otevřený a druhé kolo voleb pravděpodobné.

Chtějí Rusko, ne NATO

Abchazské politické špičky pečlivě sledují vývoj v Tbilisi, zejména volání po vstupu do Severoatlantické aliance a ohlášené přidružení Gruzie k Evropské unii. Vzhledem k tomuto vývoji hlavní politické síly v Abcházii naléhavě doporučují uzavřít s Ruskem novou mezistátní smlouvu o vytvoření „společného obranného bezpečnostního systému“. Který s prezidentských kandidátů bude nakonec pod tímto paktem podepsán, je podle suchumského tisku lhostejné.

Na volby mají přijet údajně početné monitorovací týmy z 23 států. Podle ruské agentury ITAR-TASS jsou očekáváni i pozorovatelé z České republiky.