Továrnou na východě Číny otřásla exploze, prý přes 69 mrtvých

Exploze v čínské továrně

Exploze v čínské továrně Zdroj: CTK

Nejméně 69 obětí na životech si vyžádala exploze v továrně na automobilové díly ve východočínském městě Kchun-šan. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura AP. Více než 150 dalších lidí prý utrpělo zranění. Mnoho z nich má těžké popáleniny. Jde o druhou nejtragičtější explozi v Asii za posledních deset let.

Agentura Nová Čína informovala že výbuch nastal dnes ráno místního času v dílně, která zpracovává náboje kol. Podle čínské státní televize CCTV výbuch nastal v továrně Zhongrong Plating. Firma podle webu zaměstnává 450 dělníků a mezi její zákazníky patří automobilka General Motors a další americké firmy.

Úřady příčinu exploze stále vyšetřují. Podle prvních zpráv by však mohla být na vině příliš velká koncentrace prachu ve vzduchu, který se následně vznítil. Policie již údajně zadržela dva manažery firmy.

Exploze v čínské továrněExploze v čínské továrně | CTK

Na záběrech, které odvysílala CCTV, z budovy stoupala oblaka černého kouře. Na jiných snímcích bylo vidět zraněné na dřevených paletách, které záchranáři nakládají do sanitek a na nákladní vozy. Lékaři prý ošetřovali hlavně těžké popáleniny a otravy kouřem. Do místních nemocnic už údajně vyrazili také odborníci z popáleninového centra v Šanghaji.

V době exploze bylo údajně na místě více než 200 pracovníků. Čtyřicet lidí prý okamžitě zahynulo, další podlehli vážným zraněním po převozu do nemocnice. Podle deníku People's Daily jsou mezi oběťmi hlavně mladí muži.

Výběr nejtragičtějších výbuchů v Asii za posledních deset let:
4. října 2004 - Nejméně 27 mrtvých a 59 zraněných si vyžádal výbuch v továrně vyrábějící zábavní pyrotechniku v regionu Kuang-si na jižním pobřeží Číny.
2. července 2005 - Dvě desítky lidí zahynuly při výbuchu v továrně na zábavní pyrotechniku u Sivakasi ve státě Tamilnádu v jižní Indii. dalších 15 lidí utrpělo zranění.
29. ledna 2006 - Výbuch ve skladu zábavní pyrotechniky ve městě Lin-čchi v provincii Che-nan zabil nejméně 36 lidí, kteří se modlili v buddhistickém chrámu poblíž skladu.
25. prosince 2006 - Nejméně 23 lidí zahynulo ve městě Ormoc na ostrově Leyte na Filipínách, kde od zábavní pyrotechniky vypukl požár v obchodním domě.
2. února 2007 - Nejméně 50 lidí zahynulo při výbuchu cisterny s plynem u města Tigbao na jihu Filipín. Cisterna explodovala při nárazu do zdi, a to přesně ve chvíli, kdy míjela autobus.
27. března 2008 - Nejméně 22 lidí přišlo o život a deset dalších utrpělo zranění při explozi na severozápadě Číny, způsobené zřejmě pokusem místních úřadů o likvidaci petard.
26. srpna 2008 - Exploze v chemické továrně ve městě I-čou v provincii Kuang-si na jihozápadě Číny si vyžádala 20 mrtvých a 60 zraněných; továrna vyráběla chemikálie pro lepidla a barvy.
23. října 2008 - Třiadvacet mrtvých a 18 zraněných si vyžádal výbuch v nelegální továrně na výrobu pyrotechniky v západní Indii ve městě Díg ve státě Rádžasthán.
28. března 2011 - Při explozi v muniční továrně v provincii Abján na jihu Jemenu zemřelo 150 lidí a přes 80 dalších osob bylo zraněno.
12. října 2013 - Nejméně 21 lidí zahynulo a 98 dalších utrpělo zranění v továrně na pyrotechniku ve vietnamské provincii Phu Tho.
2. srpna 2014 - Nejméně 65 obětí na životech si vyžádala exploze v továrně na automobilové díly ve východočínském městě Kchun-šan. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura AP. Více než 100 dalších lidí prý utrpělo zranění. Mnoho z nich má těžké popáleniny.