Tragédie uprchlíků v Rakousku: soud poslal převaděče do vazby

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů Zdroj: ctk/ap

Soud v maďarském Kecskemétu uvalil měsíční vyšetřovací vazbu na čtyři muže podezřelé z podílu na smrti 71 uprchlíků v chladírenském voze na východě Rakouska. Zadržení tak zůstanou ve vazbě do 29. září. Soud tak vyhověl žádosti maďarských žalobců.

„Doba předběžného zadržení čtyř podezřelých byla prodloužena do 29. září,“ oznámil soudce Ferenc Bicskei po uzavřeném jednání soudu. Toho se zúčastnili i samotní podezřelí, kteří byli předvedeni v poutech. Každý z nich si nesl lahev s vodou.

Těla pravděpodobně syrských uprchlíků našla rakouská policie ve čtvrtek v odstaveném nákladním voze na dálnici mezi Budapeští a Vídní. Pro podezření z podílu na tragédii byli v Maďarsku zadrženi tři Bulhaři a jeden Afghánec. Jde mimo jiné o bulharského obchodníka s libanonskými kořeny, který je majitelem nákladního auta, a také o dva řidiče, Bulhara a Afghánce.

Není jasné, jak dlouho mrtvá těla byla v automobilu, který v minulosti patřil slovenskému masokombinátu Hyza a dosud nese logo této firmy. Podle maďarských úřadů vyjel do Rakouska právě z Kecskemétu v centrálním Maďarsku.