Tragická bilance. Boje v Sýrii nepřežilo podle OSN přes 191 tisíc lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/ABACA/ABACA

Boje v Sýrii si od března 2011 vyžádaly přes 191 tisíc obětí. Vyplývá to z bilance, kterou zveřejnil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva. Jde o dvojnásobek obětí ve srovnání se situací před rokem.

Bilance se týká období mezi březnem 2011 a letošním dubnem. Šéfka úřadu Navi Pillayová kritizovala „nečinnost celého světa“, které podle ní využívají „vrazi, ničitelé a mučitelé v Sýrii a také v Iráku“.

Pillayová považuje za „skandální, že navzdory ohromnému utrpení a obtížné situaci, v níž se ocitli zranění, prchající, věznění a příbuzní zabitých, svět neprojevuje zájem“.

Výrazný nárůst

Úřad zdokumentoval, že od března 2011 přišlo v Sýrii o život 191369 osob, zatímco před rokem měl informace o 93 tisíc mrtvých. I letošní vysoké číslo podle OSN zřejmě neodpovídá skutečnosti, která je ještě horší.

Nejvíce mrtvých OSN zaregistrovala v okolí Damašku a v provinciích Halab, Homs, Idlib, Dará a Hamá. Mezi mrtvými bylo 85 procent mužů, přičemž statistika OSN nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky. Z více než 8800 mrtvých nezletilců 2165 byly děti mladší deseti let.