Třetina Slováků podle průzkumu váhá, koho zvolit

Přípravy. Vzhledem k těžko odhadnutelným výsledkům finišovaly slovenské strany v kampani ostře. Kromě Slotovy SNS se k pochybnému vábení voličů uchýlily i další strany.

Přípravy. Vzhledem k těžko odhadnutelným výsledkům finišovaly slovenské strany v kampani ostře. Kromě Slotovy SNS se k pochybnému vábení voličů uchýlily i další strany. Zdroj: reuters

Slováci v sobotu rozhodnou o tom, zda zemi povede sociální demokracie, nebo koalice, jejíž složení se předem nedá odhadnout. Po podzimním pádu vlády Ivety Radičové a propuknutí kauzy Gorila se na předních příčkách průzkumů objevily subjekty, které by za normálních okolností měly jen malé šance uspět. Slováci dnes znovu vyšli do ulic na protest proti korupci v politice, demonstrace v Bratislavě a v dalších městech však už davy lidí nepřitáhla, podobně jako již v uplynulých týdnech.

Co se volebních odhadů týče, dosud nejsilnější pravicová Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) v sondách balancuje těsně nad pěti procenty hlasů nutných ke vstupu do parlamentu.

Odborníci tvrdí, že snad nikdy nebylo tak náročné předpovídat závěry klání. „V průzkumech stále máme ještě mnoho nerozhodnutých voličů. Jestli se nakonec rozhodnou volit, mohou zamíchat výsledky,“ řekl deníku Sme politolog a šéf agentury Polis Ján Baránek. Podle nejčerstvějšího průzkumu agentury Focus dosud váhá třetina oslovených.
Navíc z něj vyplývá, že kampaň stran lidem nepomohla, naopak je ještě zmátla. Podíl nerozhodnutých se totiž za poslední měsíc téměř zdvojnásobil.

Volební preference před volbami na SlovenskuVolební preference před volbami na Slovensku | agentura Focus

Pravděpodobně z tohoto důvodu zůstává lídr SDKU-DS Mikuláš Dzurinda poměrně v klidu. „Věřím, že můžeme dosáhnout dobrého výsledku,“ řekl v rozhovoru pro deník Pravda. Předseda partaje nevylučuje ani porážku SmeruSD pravicovými stranami. Za ideální by považoval situaci, kdy by SDKU-DS mohla složit vládu společně s Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH) a Mostem-Híd.

KDH naopak pro něj lichotivým průzkumům naopak zřejmě do jisté míry věří, protože její předáci zlehka pokukují po premiérském křesle. „Pokud Smer získá většinu, bude na něm, aby převzal odpovědnost a vládl. Jestliže získá více naše alternativa, tak se KDH pokusí o sestavení vlády,“ tvrdí předseda hnutí Ján Figeľ.

Z mítinku Smeru-SDZ mítinku Smeru-SD | reuters

Nepřehledná situace zřejmě trochu zamotala hlavu i Robertu Ficovi, jehož Smer-SD má v sondách preferencí stabilně kolem 40 procent, ať se na politické scéně děje cokoli. Lídr sociální demokracie v poslední době působí dojmem, že se toho sám zalekl. Pokud s ním další strany nebudou chtít jednat, vezme prý zodpovědnost do vlastních rukou. „Ale i tak si myslíme, že pro Slovensko by byla nejlepší dvojkoalice,“ prohlásil lídr nejsilnější strany. Vzhledem k tomu, že ani sám Fico příliš nevěří ve volební úspěch někdejšího partnera Smeru, Slovenské národní strany kontroverzního Jána Sloty, má pravděpodobně na mysli spolupráci s KDH.

Demonstrace už byla slabá

Protikorupční demostrace se dnes konala nejen v Bratislavě, ale i v dalších městech, kde však účast za hlavním městem výrazně zaostala. Organizátoři shromáždění a následných pochodů ulicemi měst hodlají v protestech pokračovat i po volbách. Od politiků požadují důkladné vyšetření korupční aféry, zrušení trestněprávní imunity poslanců, změny ve volebním systému a zmírnění podmínek pro platnost referenda. Dříve prosazovali odložení sobotních voleb na podzim, aby strany dostaly prostor pro stažení těch kandidátů, kteří se v minulosti údajně zapletli do korupce.

Trička, dopisy mrtvým a anonymní telefonáty

Obsahovou stránku kampaně odborníci hodnotí jako nevalnou. O to víc se strany snaží dostat k voličům co nejblíže. Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti se rozhodli prvovoličům rozdávat trička s nápisem „Máme rádi tuto zemi“. Údajně nejde o kupování hlasů, protože nebudou zjišťovat, pro koho obdarovaní hlasovali. SDKU-DS vzbudila dopisy nejen živým lidem diskuze o tom, jak vlastně přišla k databázi údajných příznivců. Na jihu se rozhořela válka dvou maďarských stran. Představitelé menšiny mluví o podivném telemarketingovém průzkumu, ve kterém se anonymní tazatelka lidí ptá, zda jim je známo, že předseda Mostu-Híd Béla Bugár figuruje ve spise Gorila. A také na to, jestli souhlasí s tvrzením, že může za pokles počtu Maďarů na Slovensku.