Třetina unijních obyvatel nemá peníze ani na týden volna mimo domov, Česko není výjimkou

Exotická dovolená

Exotická dovolená Zdroj: Profimedia

Kolem třetiny občanů Evropské unie si z finančních důvodů nemůže během roku dopřát týdenní dovolenou mimo domov. 

Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Eurostatu, o které informovala agentura APA. Nejhorší je situace v Rumunsku, kde se bez týdenního volna mimo domov musí obejít 66,6 procent obyvatel. V nejlépe umístěném Švédsku si takový odpočinek nemůže dovolit jen 8,2 procent občanů. V České republice si týdenní dovolenou mimo domov neužije 28,9 procent lidí.

Podíl osob, které si nemohou dopřát týdenní odpočinek mimo domov, v posledních pěti letech poklesl téměř ve všech zemích EU. Výjimkou je Kypr, Řecko a Dánsko. Nyní tento podíl činí v celounijním průměru 32,9 procent.

Po Švédsku je nejnižší podíl takových občanů v Lucembursku (13,1 procent), Dánsku (13,7 procent), Finsku (14,2 procent) a Rakousku (15,4 procent).

Nejvíce nadprůměrných hodnot dosahuje po Rumunsku Chorvatsko (62,8 procent), Bulharsko (56,4 procent), Řecko (53,6 procent) a Kypr (53,5 procent).

Účastníci výzkumu odpovídali na otázku, zda mohou se všemi členy své domácnosti strávit týdenní dovolenou mimo domov. Typ dovolené (letní/zimní, all-inclusive/polopenze) statistici nerozlišovali.