Tribunál v Haagu otevře dveře Palestině, ta se chystá obvinit Izraelce

Palestinský prezident Mahmúd Abbás

Palestinský prezident Mahmúd Abbás Zdroj: ctk/ap

Generální tajemník OSN přijal žádost Palestiny o začlenění země do jurisdikce Mezinárodního trestního soudu (ICC). Jak oznámil jeho mluvčí Stéphane Dujarric, Palestina bude pod soud spadat od 1. dubna.

Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr předložil oficiální žádost Palestiny o začlenění do jurisdikce ICC minulý týden v pátek. Na půdě OSN odevzdal soubor dokumentů, který obsahoval také Římský statut. Ten o dva dny dříve na mimořádném zasedání palestinského vedení v Ramalláhu podepsal palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Palestinci chtějí před soudem obvinit Izraelce z válečných zločinů. Soud ale nemusí zahájit vyšetřování v případě, že žalovaná strana prokáže, že se případy sama zabývá.

OSN ve svém prohlášení uvedla, že generální tajemník Pan Ki-mun oznámil přijetí dokumentů s tím, že Římský „statut vstoupí pro Stát Palestina v platnost 1. dubna 2015“ v souladu s procedurou soudu. Jak dodal, on jedná „ze své funkce opatrovníka“ ratifikačních listin. Římský statut totiž ve svém článku 125 stanovuje, že „listiny o přístupu budou uloženy u generálního tajemníka Organizace spojených národů.“