Tripolis kontrolují extremistické milice, tvrdí spojenci generála Haftara

Tripolis

Tripolis Zdroj: Reuters

Tripolis
Tripolis
Tripolis
Tripolis
Tripolis
7
Fotogalerie

Libyjskou metropoli Tripolis, kterou se snaží dobýt síly generála Chalífy Haftara, kontrolují „extremistické milice“, napsal na twitteru ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Anvar Gargáš. SAE a Egypt patří mezi hlavní spojence Haftarových jednotek, které začátkem dubna zahájily tažení na Tripolis, kde sídlí vláda, kterou uznává OSN.

Podle OSN Spojené arabské emiráty a Egypt dodávají Haftarovým silám zbraně a poskytují mu další logistickou a vojenskou pomoc. Obě země chtějí z generála učinit garanta stability a boje proti teroristické organizaci Islámský stát. Jeho kritici v něm ale vidí jen dalšího autokrata po vzoru Muammara Kaddáfího.

„Prioritou v Libyi je bojovat s extremismem a terorismem a podporovat stabilitu v této vleklé krizi,“ uvedl na twitteru ministr Gargáš. „Dohoda z Abú Zabí nabídla příležitost podpořit proces vedený OSN. Mezitím ale extremistické milice i nadále kontrolují metropoli a brání nalezení politického řešení,“ dodal podle agentury Reuters.

Ve Spojených arabských emirátech v únoru jednal předseda mezinárodně uznávané libyjské vlády Fáiz Sarrádž právě s maršálem Chalífou Haftarem, který dosud ovládal východní Libyi. Shodli se na uspořádání voleb. Podobná dohoda vznikla i loni, ale termín voleb tehdy nebyl dodržen.

Haftarova Libyjská národní armáda dosud působila na východě a jihu Libye a podporovala odpadlický parlament a vládu sídlící v Benghází. Čtvrtého dubna dal ale Haftar LNA příkaz k postupu na Tripolis, kde sídlí mezinárodně uznávaná vláda.

Tažení Haftarových jednotek na Tripolis si od začátku dubna vyžádalo již 376 mrtvých, z toho 23 civilistů. Dalších 1822 lidí, z toho 79 civilistů, utrpělo zranění, uvedla OSN. Více než 45 tisíc osob muselo opustit své domovy.