Trump hrozí opětovným uzavřením úřadů

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump nevylučuje, že se v únoru úřady znovu uzavřou. Řekl to v rozhovoru pro deník Wall Street Journal.

Prezident Donald Trump uvedl v rozhovoru, že další uzavření úřadů je jednou z možných variant následujícího vývoje jeho sporu o rozpočet s Kongresem. Nepovažuje totiž za pravděpodobné, že zákonodárci schválí financování zdi na hranicích s Mexikem, ještě než bude třeba schválit další finanční injekci americkým institucím. Úřady mají peníze na provoz jisté jen do poloviny února. 

Prezident také uvedl, že nebude souhlasit s návrhem na udělení amerického občanství pro imigranty, kteří se do země dostali nelegálně ještě v dětském věku, a to ani výměnou za souhlas se stavbou hraniční zdi. Na její stavbu Trump po Kongresu požaduje 5,7 miliardy dolarů. Sněmovna reprezentantů ale takto vysokou částku odmítá. 

Trump minulý pátek přistoupil na dočasné financování amerických institucí a ukončil tak nejdelší rozpočtovou krizi v historii Spojených států. Jedná se ale jen o přechodné řešení, protože po schválených 35 dnech dojdou úřadům peníze znovu a hrozí tak, že se krize opět naplno rozběhne.