Trump je favoritem na Floridě, Cruze podpořila Fiorinaová

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Miliardář Donald Trump den po vítězství v nominačních soubojích v Michiganu, Mississippi a na Havaji soustředil své síly na nadcházející primárky v jednom z klíčových států, na Floridě. Podle dnešního průzkumu stanice CNN je Trump v domovském státě jednoho ze svých zbývajících konkurentů Marca Rubia jasným favoritem. Trumpovu nejsilnějšímu oponentovi Tedu Cruzovi se dnes dostalo podpory od jediné ženy, která letos o republikánskou nominaci bojovala, manažerky Carly Fiorinaové.

Florida, o jejíchž 99 delegátů budou republikáni bojovat příští úterý stejně jako o hlasy v Ohiu, Illinois, Missouri a Severní Karolíně, je považována za poslední naději pro dosud neúspěšného Rubia. Podle dnes zveřejněné voličské ankety však floridský senátor bude muset v posledním týdnu kampaně u voličů výrazně zabodovat, aby newyorského magnáta dostihl. V současnosti by totiž Trumpa na Floridě volilo 40 procent lidí, zatímco Rubia 24 procent.

Florida je zvláště důležitá kvůli tomu, že se tam volí většinovým systémem a všechny delegáty tedy získává vítěz. Sám Rubio rozjel ve slunném státě na jihovýchodě země masivní kampaň a prohlásil, že kdo ovládne Floridu, získá prezidentskou nominaci.

Trump: jsem sjednotitel


Trump během projevu hodnotícího jeho úterní úspěchy ve třech státech řekl, že nepochybuje o svém triumfu příští úterý, který mu otevře cestu ke konečné nominaci. „Já jsem sjednotitel,“ zdůraznil a vyzval voliče, aby v něm viděli kandidáta, za nímž bude již brzy stát celá strana.

Republikánské vedení se však kvůli Trumpovým nevyzpytatelným postojům snaží podporovat jeho soupeře, z nichž si dosud jednoznačně nejlépe vede konzervativní texaský senátor Cruz.

Toho podpořila bývalá sokyně z kdysi početného pole republikánských uchazečů o prezidentskou kandidaturu Fiorinaová. Podle někdejší šéfky firmy Hewlett-Packard je Cruz jediným z republikánů, který může Trumpa porazit a který představuje změnu proti představitelům současného systému, za něž označila vedle Trumpa i pravděpodobnou vítězku demokratického nominačního klání Hillary Clintonovou.