Trump je rasista a demagog, tvrdí velcí sponzoři republikánů. Nepodpoří ho

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Skupina předních republikánských sponzorů ostře nesouhlasí s očekávanou nominací Donalda Trumpa do listopadových prezidentských voleb. Někteří z nich označují newyorského magnáta za rasistu a demagoga a chtějí jeho nominaci předejít. Podle listu The Washington Post protitrumpovská nálada dominovala páteční sponzorské akci pořádané bývalým prezidentským kandidátem a Trumpovým kritikem Mittem Romneym.

Šéfka počítačové firmy Hewlett Packard Enterprise Meg Whitmanová během této akce přirovnala kandidujícího miliardáře k Adolfu Hitlerovi či Benitovi Mussolinimu. Další z přispěvatelek strany, publicistka Ana Navarrová, jej označila za vulgárního rasistu, který činí nechutné poznámky na adresu žen. Od přítomného šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana chtěly obě ženy stejně jako další dárci vědět, proč se přes počáteční výhrady nakonec rozhodl Trumpovu nominaci podpořit, což Ryanovi podle médií způsobilo horké chvilky.

Žádný z účastníků akce, která se odehrávala za zavřenými dveřmi, svá slova médiím přímo nepotvrdil, podle zdrojů washingtonského listu či webu Politico.com však konference dokládala rostoucí odpor proti vítězovi republikánských primárek mezi stranickými dárci.

Nevyzpytatelný kandidát

Řadě republikánů vadí Trumpova kontroverzní prohlášení na adresu přistěhovalců či Číny, další považují jeho názory za nevyzpytatelné a málo konzervativní. Přestože jej část strany včetně například Romneyho odmítá podpořit, podle stranických pravidel si v primárkách zajistil dostatečný počet delegátů k automatické nominaci. Tu by měl oficiálně potvrdit červencový nominační sjezd v Clevelandu.

Zatímco někteří z tradičních stranických dárců zvažují, že vyšlou do voleb vlastního kandidáta, další tvrdí, že by mohli podpořit Trumpovu demokratickou sokyni Hillary Clintonovou. „Jsem si jist, že někteří nakonec Clintonovou podpoří,“ řekl podle serveru Politico.com jeden z významných dárců Spencer Zwick.