Trump může být žalován za podněcování k útoku na Kapitol, potvrdil odvolací soud

Bývalý americký prezident Donald Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Federální odvolací soud dal v pátek zelenou občanskoprávním procesům, v nichž je bývalý americký prezident Donald Trump žalován za podíl na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trojice soudců odmítla argument Trumpova týmu, že exprezident za své činy nemůže být hnán k odpovědnosti, protože se na ně automaticky vztahuje „prezidentská imunita“. Informují o tom americká média.

Kvůli nepokojům, při nichž dav Trumpových příznivců narušil schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb, Trumpa zažalovalo několik lidí včetně dvou příslušníků policejní jednotky střežící Kapitol. Exprezident podle nich podněcoval lidi k útoku svým projevem, v němž těsně před vypuknutím chaosu burcoval stoupence a opakoval výmysly o tom, že jeho volební porážka byla důsledkem volebních podvodů.

Podle Trumpova týmu nemůže být bývalá hlava státu za tyto výroky žalována, protože téměř všechny promluvy a činy úřadujícího prezidenta spadají pod výkon oficiálních povinností a podléhají tak imunitě. Tento argument ale již loni v únoru odmítl prvoinstanční soudce Amit Mehta a trojice členů odvolacího soudu se nyní s jeho rozhodnutím ztotožnila.

„Nemůžeme toto zdůvodnění akceptovat,“ píše se ve verdiktu. „Jakkoli prezidenti často vykonávají oficiální povinnosti, když mluví o otázkách veřejného zájmu, neplatí to vždy,“ uvádí odvolací soud.

Agentura AP podotýká, že Trumpovi právníci se na imunitu odvolávají i v případu federální obžaloby, která exprezidentovi připisuje nelegální snahy o zvrácení výsledků poslední prezidentské volby. Soudkyně Tanya Chutkanová se zatím k této žádosti o zamítnutí obžaloby nevyjádřila. Proces představuje jednu ze čtyř trestních kauz, které Trump čelí, zatímco vede kampaň za své znovuzvolení v roce 2024.

Prezident z let 2017 až 2021 nikdy neuznal, že volby v roce 2020 prohrál, a místo toho dál hlásá nepodložený příběh o tom, že hlasování bylo zmanipulované. Velká část jeho voličů tomuto příběhu uvěřila a tisíce Trumpových příznivců dva měsíce po volbách přišly demonstrovat do Washingtonu v den volební schůze Kongresu. Část z nich napadla policisty chránící Kapitol a stovky lidí tehdy vtrhly dovnitř, desítky policistů utrpěly zranění.

Federální soud se dnes nevyjadřoval k otázce, zda Trump za nepokoje nese právní zodpovědnost. Zároveň podle webu Politico zdůraznil, že exprezident se stále může pokusit prokázat, že vystupoval v oficiální funkci, když před násilnostmi 6. ledna vyzval dav u Bílého domu, aby „bojoval jako o život“ a vydal se ke Kongresu.