Trump vědomě plánoval spiknutí a vyvolal útok na Kapitol, rozhodl zvláštní výbor

Americký exprezident Donald Trump

Americký exprezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol 6. ledna 2021 vznesl své rozhodnutí. Bývalý americký prezident Donald Trump podle závěrečné zprávy, která čítá dohromady 845 stran, jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb. Zpráva obsahuje například přepisy rozhovorů a legislativní doporučení. Jedná se o jeden z nejusvědčujících oficiálních dokumentů týkající se osoby prezidenta v americké historii, píše The Guardian.

„Důkazy přinesly jednoznačný závěr: hlavní příčinou událostí 6. ledna byl jeden muž, bývalý prezident Trump, jehož mnozí další následovali,“ stojí ve zprávě. Devítičlenný výbor tak navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře.

Útok na Kapitol z 6. 1. 2021Útok na Kapitol z 6. 1. 2021|Profimedia.cz

Zpráva obsahuje především hluboký a podrobný popis Trumpova úsilí zvrátit jeho porážku v prezidentských volbách v roce 2020, které vyhrál současný prezident Joe Biden a usvědčení jeho viny za násilné povstání jeho příznivců. Výbor provedl více než tisíc rozhovů, uspořádal deset veřejných slyšení a shromáždil více než milion dokumentů. 

Zpráva se také  zevrubně věnuje Trumpově komunikaci a rétorice na sociálních sítích, která podle výboru vyprovokovala jeho podporovatele vydat se 6. ledna do budovy Kongresu, kde se právě obě jeho komory chystaly stvrdit Bidenovo volební vítězství. 

„Žádná z událostí 6. ledna by se bez něj nestala,“ stojí ve zprávě.

Ministerstvo spravedlnosti se návrhem výboru nemusí řídit. Sám Trump vinu v případu popírá, vyšetřování označuje za politicky motivované a členy výboru za „gaunery a mizery“. Šestasedmdesátiletý bývalý prezident a miliardář se bude v roce 2024 znovu ucházet o Bílý dům.