Trump naznačil, že se USA chystají použít vojenskou sílu proti KLDR

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump na twitteru napsal, že při jednání s Pchjongjangem "bude fungovat jen jedna věc", se zjevnou narážkou na možné použití síly k vyřešení sporu kolem jaderných a raketových testů KLDR. Vyjednávání předchozích amerických vlád totiž podle něj k ničemu nevedlo.

"Prezidenti a jejich vlády jednali se Severní Koreou 25 let, byly sjednány dohody a zaplaceno velké množství peněz," napsal prezident. "...nefungovalo to, dohody byly porušeny dřív, než zaschnul inkoust, z amerických vyjednávačů se stali hlupáci. Je mi líto, ale bude fungovat jen jedna věc!" dodal Trump.

Šéf Bílého domu přímo neobjasnil, co tím míní. V minulosti ale už víckrát naznačil možný vojenský zásah. Řekl například, že USA zničí Severní Koreu, pokud to bude nutné k ochraně své a svých spojenců. Minulou neděli označil možnost vyjednávání s KLDR za ztrátu času.

Po čtvrtečním setkání s vojenskými veliteli v Bílém domě, které bylo věnováno Íránu a KLDR, se Trump zmínil o "tichu před bouří", opět bez bližšího vysvětlení. "Možná je to ticho před bouří. Může to být ticho, ticho před bouří," řekl prezident. Na dotaz, jakou bouři má na mysli, Trump odpověděl stručným "uvidíte".