Trump otočil. Když nevyhraje primárky, republikána nepodpoří

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Favorit republikánské nominace do boje o funkci prezidenta Spojených států Donald Trump odvolal svůj dřívější závazek, že podpoří jakéhokoli republikánského kandidáta, který nominaci získá. Důvodem je prý skutečnost, že vedení Republikánské strany se vůči němu nechová čestně. "Jejich jednání vůči mně je nefér," řekl Trump televizi CNN.

Newyorský miliardář se přitom loni v září zavázal, že i kdyby z nominačního souboje nevyšel vítězně, stranického kandidáta republikánů uzná. „Ne, to už neplatí,“ řekl v úterý americké televizi. Ted Cruz, Trumpův hlavní soupeř v boji o republikánskou nominaci, reagoval na obdobnou otázku vyhýbavě. Řekl, že pokud by měl Trump nominaci získat, stane se prezidentkou demokratka Hillary Clintonová.

Zřetelně podporu Trumpovi odepřel další protikandidát John Kasich: „Pokud nominaci získá někdo, o kom jsem přesvědčen, že zemi škodí a rozděluje ji, pak se za něj nemohu postavit,“ prohlásil.

Trump popuzuje své soupeře i značnou část republikánského vedení svými kontroverzními výroky na téma imigrace či zdanění dovozů z Číny a dalších zemí a rovněž urážkami na adresu politické konkurence i dalších veřejných osob. V posledních dnech jsou jeho verbální přestřelky s Cruzem zvláště vyhrocené kvůli tomu, že stoupenci texaského senátora použili v kampani v Utahu fotografii nahé Trumpovy manželky Melanie, bývalé modelky.

„Vážně mě nezajímá, jestli mě Cruz podpoří, nebo ne,“ reagoval na Cruzova vyhýbavá slova Trump v televizi Fox News.

Vedení Republikánské strany uvedlo, že očekává, že se kandidáti sjednotí v podpoře pro vítěze. „Závazek je jednoduchý, všichni kandidáti souhlasili, že se budou o nominaci ucházet jako republikáni a že podpoří nominovaného. Jsme přesvědčeni, že se republikáni sjednotí, aby porazili Hillary Clintonovou,“ citovala agentura Reuters mluvčí stranického výboru Lindsay Waltersovou.

Rozhodne se ve Wisconsinu

Těžiště nominačního souboje se v těchto dnech přesouvá do Wisconsinu, kde se příští týden v úterý uskuteční republikánské i demokratické primárky. Republikáni budou ještě předtím tento pátek hlasovat na nominačním shromáždění v Severní Dakotě.

Pokud by zvítězil Cruz, sníží se pravděpodobnost, že Trump do červencového závěrečného shromáždění v Clevelandu získá nadpoloviční většinu delegátů nutnou k nominaci.

„Vyhrajeme-li ve Wisconsinu, bude rozhodnuto,“ řekl v úterý Trump na shromáždění svých stoupenců. Ve státě na severu USA je ve hře 42 republikánských delegátů, z nichž 18 dostane automaticky vítěz a o zbylých 24 se kandidáti podělí podle podílu získaných hlasů. Trump má zatím na svém kontě hlasy 739 delegátů, Cruz 465 a Kasich 143. K získání republikánské nominace jich je zapotřebí 1237.