Trump si svými výroky o imigrantech komplikuje byznys

Donald Trump,

Donald Trump, Zdroj: ctk

Americký miliardář Donald Trump čelí kvůli svým výrokům na adresu mexických přistěhovalců dalšímu bojkotu svých produktů a podnikání. Vedení New Yorku ve středu oznámilo, že přehodnotí veškeré kontrakty s developerskými společnostmi republikánského prezidentského kandidáta. Výrobky spojené s jeho jménem přestane podle agentury Reuters ze stejného důvodu prodávat obchodní řetězec Macy's.

Trump vzbudil vlnu negativních reakcí svým projevem, při němž v polovině června oznámil kandidaturu na prezidenta. Během této řeči mimo jiné obvinil Mexiko, že do USA posílá násilníky a další zločince. „Dovážejí drogy, zatahují do země zločinnost, jsou to násilníci, domnívám se, že někteří z nich jsou dobří, ale mluvím s pohraniční stráží a ti mi říkají, co se k nám dostane za lidi,“ uvedl tehdy Trump. Dodal, že v případě svého vítězství ve volbách má v plánu na hranici s Mexikem postavit obří zeď.

Newyorský starosta Bill de Blasio ve středu označil výroky za „nechutné a urážlivé“ a oznámil, že největší město USA přehodnotí spolupráci s firmami realitního magnáta. Trump v New Yorku, kde vydělal jmění ve stavebním byznysu, v současnosti mimo jiné provozuje golfové hřiště a dva veřejné bruslařské stadiony.

Dovážejí drogy, zatahují do země zločinnost, jsou to násilníci, domnívám se, že někteří z nich jsou dobří, ale mluvím s pohraniční stráží a ti mi říkají, co se k nám dostane za lidi

Vedení obchodních domů Macy's zase hodlá vyřadit z prodeje kolekci pánského oblečení Trumpem vlastněné značky, jejíž oděvy řetězec prodává od roku 2004. „Macy's je společností, která podporuje diverzitu a začleňování (imigrantů). Netolerujeme žádnou formu diskriminace,“ uvedla firma v prohlášení.

Obchodní vztahy s Trumpem se začátkem tohoto týdne rozhodla ukončit i americká televizní stanice NBC. Už nebude vysílat soutěže krásy Miss USA a Miss Universe a podnikatel se rovněž nebude objevovat v televizní reality show The Apprentice a Celebrity Apprentice.

protesty proti Donaldu Trumpoviprotesty proti Donaldu Trumpovi|ctk

Rozhněvané Mexiko a soutěž krásy

Klání krásných dívek nebude vysílat ani největší mexická televizní společnost Televisa. Mexiko rovněž na letošní soutěž nevyšle svou zástupkyni. Největší latinskoamerická televize v USA Univision již minulý týden ukončila kontrakt na vysílání Miss USA, za což nyní čelí Trumpově žalobě. Miliardář po ní žádá odškodnění ve výši 500 milionů dolarů (přes 12,2 miliardy korun).

Magnát, jenž byl mnoho let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou, se v posledních dnech objevuje na předních příčkách průzkumů týkajících se republikánských primárek, v nichž zatím oznámilo svou účast 14 kandidátů.