Trump složil přísahu a stal se 45. prezidentem. Maskovaní odpůrci zaútočili na McDonald

Donald Trump přednesl svoji první řeč ve funkci prezidenta Spojených států amerických

Donald Trump přednesl svoji první řeč ve funkci prezidenta Spojených států amerických Zdroj: Reuters

Washington se připravuje na Trumpovu inauguraci
Donald Trump s chotí právě přijeli do Bílého domu. U vstupu je uvítali Obamovi, kterým jejich nástupci přivezli dárek v modré krabici.
Michelle Obamová se přivítala s Melanií Trumpovou
Ivanka Trump se svým manželem Jaredem Kushnerem čeká na inauguraci Donalda Trumpa
Příjezd Baracka Obamy a Donalda Trumpa do Kapitolu.
34
Fotogalerie

Donald Trump dnes před washingtonským Kapitolem zahájil svou s napětím i obavami očekávanou prezidentskou éru složením slavnostního slibu do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse. Před Trumpem složil přísahu bývalý guvernér Indiany Mike Pence, jehož Trump pověřil úřadem viceprezidenta.

Inaugurační program zahájily promluvy duchovních a krátké projevy politiků včetně šéfa demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera. Trump jako 45. prezident USA pak přísahal na dvě bible - historickou bibli prezidenta Abrahama Lincolna a svou rodinnou bibli, kterou před víc než 60 lety dostal darem od své matky.

Trump se chce zaměřit na ochranu pracujících Američanů. "Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám," prohlásil v inaugurační řeči, která byla podobně jako projevy během kampaně zacílena na obyvatele nespokojené se směrem, jímž se USA ubíraly v posledních letech.

Tisíce "zapomenutých" lidí budou podle Trumpa důležitější než kdy dříve. "Příliš dlouho politici prosperovali, zatímco pracovních míst ubývalo a továrny krachovaly," kritizoval Trump předchozí stav. Toto přehlížení obyčejných Američanů nyní podle něho končí.

Obyvatelům země chce prý dát to, co oni sami chtějí - kvalitní školy, bezpečný domov a dobrou práci.

Na začátku slavnostního dne ve Washingtonu drobně pršelo, ale nastupující prezident se navzdory varování meteorologů nepříznivého počasí nebál. "Aspoň se uvidí, že mé vlasy jsou pravé," řekl ve čtvrtek večer svým stoupencům na koncertě u Lincolnova pomníku s odkazem na spekulace, že má na hlavě tupé, blonďatou vlasovou náhražku.

Skupina maskovaných odpůrců nastupujícího Trumpa při jednom z dnešních protestů ve Washingtonu rozbila výlohu restaurace McDonald´s a poničila auta v okolí. Policie proti nim použila slzotvorný sprej. Podle záběrů televizní stanice se s policií střetla skupina černě oděných osob, které ničily auta a městský mobiliář na jedné z washingtonských ulic.

Až Trump poprvé vejde do Bílého domu jako prezident, budou v jeho skříni viset jeho obleky, jeho osobní fotografie budou vystavené na dokonale rozmístěných stolcích a vedle jeho oblíbené pasty na zuby bude v koupelně položený jeho kartáček, informoval server USA Today. 

"Celý dům musí být takový, jak ho chce přicházející rodina," říká bývalý hlavní ceremoniář Bílého domu Stephen Rochon. Ovšem nikdo se nesmí ničeho dotknout, dokud Obamovi neodjedou na dnešní inauguraci.

Koberce, po nichž dnes Trump vejde, budou těmi, o jaké jeho rodina požádala. Nábytek, na který se usadí, budou kousky, které sami vybrali - ať už jako nové nebo ze skladu historického nábytku, jenž byl v Bílém domě již použitý.