Trump přichází do Bílého domu. Působí nečitelně, přesto jsou některé jeho brzké kroky jasné

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Trumpova inaugurace
Trumpova inaugurace
Trumpova inaugurace
Trumpova inaugurace
Trumpova inaugurace
11
Fotogalerie

Donald Trump vystupoval během kampaně i přechodného období natolik nejednoznačně a výroky z jeho týmu zněly často tak rozporuplně, že je těžké odhadnout jeho skutečné záměry. Nečitelnost nového šéfa Bílého domu je v každém případě nepříznivým signálem pro evropské země, jejichž bezpečnost je se Spojenými státy úzce svázána. Doma je Trumpova pozice poměrně vratká a příliš se nečeká, že by dokázal překlenout propast mezi svými příznivci a odpůrci. Odpovědi na tyto otazníky dají až dny, jež se začínají počítat dneškem. Trump přichází do Bílého domu.

„Trump bude zřejmě prvním moderním americkým prezidentem, který přichází do úřadu s větším veřejným nesouhlasem než podporou,“ napsal pro Washington Post harvardský profesor Lawrence Summers. Podle agentury Gallup schvaluje jeho počínání 44 procent Američanů, před nástupem Baracka Obamy v roce 2009 to bylo 83 procent, v případě George Bushe v roce 2001 pak 61 procent. 

První kroky

Navzdory Trumpově nepředvídatelnosti není o některých jeho brzkých krocích pochyb. Ještě před inaugurací zahájil tažení za zrušení Obamovy velkolepé zdravotnické reformy.

Nastupující nejvyšší činitel země zatím bez jakýchkoli detailů sdělil, že místo toho plánuje jakési „pojištění pro všechny“. Objevují se názory, že jedním z jeho prvních kroků by mohlo být také seškrtání rozpočtu na mezinárodní rozvojovou pomoc, čímž může bezbolestně ukázat, že myslí především na Američany. Aby však uspokojil naděje svých příznivců, bude muset učinit mnohem více. Trump jim chce naservírovat ambiciózní daňovou reformu. Je ale otázka, zda se na ní zcela shodne s republikány, kteří ovládají Kongres.

Předpokládá se, že navrhované změny v kombinaci s plánovanými investicemi do infrastruktury budou mít velmi negativní dopad na rozpočet. Někteří experti přitom pochybují o tom, že Trumpova politika zajistí slibovaný hospodářský růst.

Bez rukaviček

Radikální kroky se od Trumpa čekají v oblasti imigrace. V tuto chvíli ale není jasné, jestli bude prosazovat kontroverze vyvolávající registr muslimů. Vzhledem k rezervovanému postoji některých předpokládaných členů kabinetu se má spíše za to, že s ním nebude chvátat.

Z nedávné tiskové konference nicméně vyplynulo, že vyčkávat nehodlá se stavbou zdi na mexické hranici. Mexiko přitom irituje svým lpěním na tom, aby za ni zaplatilo.

Napjatě se očekává, zda bude Trump i po inauguraci zastávat tak razantní postoj vůči Pekingu a jeho hospodářské politice. Nedávno dokonce pohrozil, že by USA mohly přestat praktikovat politiku jedné Číny. Média asijské velmoci podotkla, že si Trump vytahováním tchajwanské karty zahrává s ohněm.

„Peking nebude mít jinou možnost než si sundat rukavice,“ varoval list China Daily. Vlivný čínský státní deník Global Times byl konkrétnější: pokud Trump s Čínou zahájí obchodní válku, mohly by se stát prvními terči odvety americký výrobce letadel Boeing a americké zemědělské výrobky. Na tvrdší jednání ze strany Washingtonu se musejí připravit i Kuba a Írán, Izrael naopak může doufat v jeho větší náklonnost.

Ruský otazník

Především Evropu bude silně zajímat přístup nové administrativy k Moskvě. Spekulace o sympatiích Trumpa k prezidentu Vladimiru Putinovi dostaly nový rozměr po nařčeních ruských hackerů z ovlivňování voleb. V této atmosféře se názory na Kreml staly velmi důležitými body senátních slyšení hned několika členů Trumpova týmu.

Je možné, že se prezident pod tímto drobnohledem pokusí najít k Rusku vyvážený přístup, zahrnující užší spolupráci v boji proti globálnímu terorismu. Nelze však vyloučit, že bude pro část republikánů vůči Moskvě shovívavý až příliš.

Jestřábové uvnitř strany v každém případě plánují radikálně zvýšit armádní rozpočet, což by nakonec mohlo vyústit spíše v americko-ruské závody ve zbrojení. Evropské země nejen v souvislosti s ruskou hrozbou znepokojují také Trumpovy pochybovačné výroky o NATO.

Podle něj je Severoatlantická aliance zastaralá a rád zdůrazňuje, že velká část spojenců neplatí za ochranu tolik, kolik by měla. Nedávné senátní slyšení předpokládaného ministra obrany Jamese Mattise naopak členy paktu povzbudilo.

Video placeholde
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky • YouTube.com