Trump stvrdil rekordní finanční injekci na podporu americké ekonomiky

Nancy Pelosiová následovaná dalšími zákonodárci podepisuje  zákon o finanční pomoci americké ekonomice ve výši 2,2 bilionu dolarů.

Nancy Pelosiová následovaná dalšími zákonodárci podepisuje zákon o finanční pomoci americké ekonomice ve výši 2,2 bilionu dolarů. Zdroj: ČTK

Nancy Pelosiová následovaná dalšími zákonodárci podepisuje  zákon o finanční pomoci americké ekonomice ve výši 2,2 bilionu dolarů.
Prezident USA Donald Trump.
3
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump podepsal opatření, která mají podpořit ekonomiku USA, na níž tvrdě dolehla pandemie koronaviru. Sněmovna reprezentantů rekordní finanční balík v objemu 2,2 bilionu dolarů (přes 54 bilionů korun) schválila v pátek. Už ve středu tak učinil Senát. Miliardy budou proudit do rodin, firem i nemocnic.

Sněmovna i přes předchozí spory o podobě hlasování přijala nejrozsáhlejší soubor stimulačních opatření v historii Spojených států aklamací, tedy hlasitým vyvoláním souhlasu bez detailní evidence hlasujících. Senát přijal ve středu opatření jednomyslně, ruku pro něj zvedlo 96 přítomných senátorů.

Díky záchrannému balíčku se dostanou stovky miliard dolarů do nejhůře zasažených odvětví. Americké rodiny pak získají přímou výplatu v celkovém objemu asi 500 miliard dolarů. Část peněz je určena pro malé podniky, dále pak na rozšířenou podporu v nezaměstnanosti, pro nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Jednotlivcům, kteří ročně vydělají 75 tisíc dolarů (1,9 milionu korun) nebo méně, je určena jednorázová přímá platba 1200 dolarů. Manželské páry s příjmem domácnosti do 150 tisíc dolarů ročně dostanou 2400 dolarů a dalších 500 dolarů na každé dítě.

Menší podniky obdrží 367 miliard dolarů, aby měly na výplaty zaměstnanců, kteří teď musejí zůstávat doma. Součástí balíčku je i kontroverzní program dotovaných půjček se zárukou určených velkému průmyslu včetně leteckých společností ve výši 500 miliard dolarů, pro který se jen obtížně hledala podpora.