USA hlásí rekordní data o nezaměstnanosti. Evropské akcie třetí den za sebou posílily

Burzovní trhy se po dynamickém vývoji posledních dní lehce uklidnily. Evropské akcie zpočátku zaznamenávaly mírné ztráty kolem dvou procent, poté však posílily a následovaly tak akcie ve Spojených státech. Investoři nyní čekají na hlasování evropských zákonodárců o návrzích ke zmírnění dopadů koronavirové krize. Panevropský index STOXX 600 dnes stoupl o 2,6 procenta a za poslední tři dny si připsal téměř 15 procent. Akcie v USA díky schválenému balíčku pomoci v Senátu prudce vzrostly. Dow Jones o 6,4 procenta, Nasdaq o 5,6 procenta.

Aktivní byla ve čtvrtek Evropská centrální banka, která zrušila limit pro nákup dluhopisů z jednotlivých zemí eurozóny, čímž si připravila cestu k potenciálně neomezenému tištění peněz na boj s koronavirem. Nově už nebude uplatňovat limit 750 miliard eur (20,6 bilionu korun), který si pro nákupy dluhopisů kvůli pandemii způsobené koronavirem sama stanovila. 

Očekává se, že Evropský parlament také bez problémů schválí vznik nouzového fondu, a umožní aerolinkám, aby v době nulové poptávky po leteckém spojení nemusely zbytečně využívat své odletové časy na letištích. 

Panevropský index STOXX 600 sice stoupl o 2,2 procenta, ale ze svého rekordního maxima, na které se vyšplhal minulý měsíc, však stále ztrácí 26 procent. Mohou za to obavy z recese v eurozóně kvůli koronaviru.

Posílily také další burzy. Italská si připsala 0,7 procenta a španělská 1,3 procenta. Německé akcie stouply o 1,3 procenta a londýnská burza posílila o 2,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Dařilo se hlavně turistických společnostem. Index firem z oblasti cestovního ruchu a trávení volného času zpevnil o 7,5 procenta. Z jednotlivých společností pak nejvíce stoupl výrobce letadel Airbus.

„Zdá se, že trh si myslí, že lék se našel, a ten lék jsou peníze,“ uvedl stratég Rabobank Teeuwe Mevissen.

ČNB snížila sazby

O nejpodstatnější údálost dnešního dne v tuzemsku se postarala Česká národní banka. Ta oznámila snížení úrokových sazeb bankám na jedno procento, což změnilo vývoj koruny. Ta vůči euru odpoledne slábla, na dolar si však připsala půl procenta. 

„Koruna v reakci na dnešní krok centrální banky oslabila z úrovně kursu k euru pod 27,45 na 27,55, vzápětí ale svoji ztrátu částečně korigovala. Devizové obchodníky tak tedy krok ČNB bezprostředně nijak zásadně nepřekvapil,“ uvedl k situaci hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Po předchozích dvou dnech růstu pak ale pražská burza zaznamenala pokles. Index PX oslabil o 0,75 procenta na 801,57 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie energetické společnosti ČEZ a bankovní skupiny Erste. 

Rekordní nezaměstanost, rekordní bailout

Americké trhy ovlivnila hlavně zpráva o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. Ten minulý týden vystoupil na téměř 3,3 milionu. Je to rekord, který navíc zhruba čtyřnásobně přesáhl dosavadní maximum z roku 1982. Americké podniky začaly propouštět kvůli šíření koronaviru, v jehož důsledku musela řada firem zavřít.

Analytici s vysokým nárůstem počtu žádostí o podporu počítali, v průměru ale předpokládali, že vystoupí zhruba na milion. O týden předtím o podporu v nezaměstnanosti v USA požádalo asi 281 tisíc lidí.

To by mělo akcie v USA ovlivnit negativně, nestalo se tak ale. Proti šla zpráva, že Spojené státy podpoří svou ekonomiku stimulačními opatřeními v boji proti pandemii koronaviru ve výši 2,2 bilionu dolarů. Tedy asi 55,4 bilionu korun. 

Akcie ve Spojených státech tak dnes třetí seanci za sebou posílily a index Dow Jones zaznamenal nejvyšší třídenní růst za devět desetiletí. 

Stoupl o 6,38 procenta. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 6,24 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 5,6 procenta.

„Situace nahrává tomu, že jakékoliv obchodování bude nyní velice zrádné a může se kdykoliv změnit,“ uvedl Dennis Debusschere z finanční instituce Evercore ISI.