Trump: Únik emailů Clintonové může souviset s popravou íránského vědce

Donald Trump mezi svými příznivci

Donald Trump mezi svými příznivci Zdroj: ctk/ap

Kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump naznačil, že jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová může být odpovědná za popravu jaderného vědce v Íránu. Podle Trumpova tweetu se o to Clintonová přičinila využíváním soukromého e-mailu pro pracovní účely, když byla ministryní zahraničí. Její kampaň obvinění označila za Trumpův výmysl.

V Íránu popravili jaderného odborníka Šahrama Amírího, který odešel do USA, ale po návratu do Íránu byl usvědčen ze zrady. Jeho popravu Teherán potvrdil v neděli. O jeho odchodu do USA panují nejasnosti, podle některých údajů byl unesen ze Saúdské Arábie, kde chtěl v roce 2009 vykonat muslimskou pouť. Podle USA odešel dobrovolně, do Íránu se vrátil v roce 2010. USA přiznaly, že jim předal užitečné informace.

Trump na twitteru v pondělí večer uvedl, že „mnoho lidí říká, že Íránci toho vědce, který pomohl Spojeným státům, zabili kvůli uniklým informacím z e-mailů Clintonové“. Mluvčí Clintonové Nick Merrill opět tweetem reagoval: „Mnoho lidí říká = Já jsem si to vymyslel.“

Trump není první, kdo hovořil o souvislosti e-mailů Clintonové s Amírího případem. Republikánský senátor za Arkansas Tom Cotton už v neděli řekl, že na soukromém serveru Clintonové byla zachycena konverzace jejích poradců o tomto Íránci. „Dokazuje to, jak neopatrné a lehkovážné bylo její rozhodnutí svěřit tyto vysoce tajné informace soukromému serveru,“ sdělil stanici CBS Cotton.

E-maily, které se staly jedním z hlavních bodů prezidentské kampaně, se zabýval Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a po asi ročním šetření sdělil, že Clintonová neporušila zákon a není důvod ji stíhat.