Trump v ruské vměšování do voleb nevěří, Obamu obvinil z nečinnosti

Prezident USA Donald Trump.

Prezident USA Donald Trump. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump je přesvědčen, že vměšování Ruska do prezidentských voleb v roce 2016 nezměnilo jejich výsledek. V příspěvku na twitteru ve čtvrtek večer zároveň obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že o aktivitách Ruska věděl, ale nic proti nim nepodnikl. Trump se tak vyjádřil v den, kdy americké ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se zabýval vlivem Ruska na poslední prezidentské volby a možným bráněním průchodu spravedlnosti ze strany prezidenta Trumpa.

"Vše, co Rusové dělali ohledně voleb v roce 2016, bylo činěno v době, kdy byl prezidentem Obama. Dostával o tom informace a neudělal nic! Nejdůležitější je, že hlasování nebylo ovlivněno," napsal šéf Bílého domu.

V dalším tweetu Trump odmítl obvinění, že chtěl bránit zvláštnímu vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby. "Kde není zásadní trestný čin, pokud jde o tajné spolčení (ve skutečnosti byla celá ta věc podvod), je těžké říct, že někdo něčemu brání," zdůraznil Trump.

Ministr spravedlnosti William Barr před zveřejněním zprávy o výsledcích Muellerova vyšetřování uvedl, že Rusové se volby pokusili ovlivnit, nynější prezident s nimi ale v této věci nespolupracoval. Žádný důkaz podle Barra ani nepotvrzuje, že by Trump bránil spravedlnosti. Demokraté s tím ale nesouhlasí.

Ve čtvrtek Trump na twitteru také poznamenal, že měl právo celý "hon na čarodějnice", jak vyšetřování nazývá, ukončit, kdyby chtěl. "Mohl jsem vyhodit kohokoli, včetně Muellera, kdybych chtěl. Rozhodl jsem se to neudělat," napsal Trump.