Trump zvažuje uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele

Trump ve filipínské Manile na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie ASEAN.

Trump ve filipínské Manile na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie ASEAN. Zdroj: Reuters

Trump v Japonsku
Prezident Trump udělil milost krocanovi.
Prezident Trump udělil milost krocanovi.
Prezident Trump udělil milost krocanovi.
Trump za volantem obřího tahače.
8
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že uzná Jeruzalém za hlavní město státu Izrael. Oznámila to agentura AP s odvoláním na zdroje z Bílého domu. Rozhodnutí by mělo být oznámeno příští týden. Předvolební Trumpův slib, že přesune do Jeruzaléma velvyslanectví USA, se podle AP zatím odkládá.

O statusu Jeruzaléma a sídlu americké ambasády se podle zdrojů americké agentury v Bílém domě řadu dní horečně jednalo. Trump by chtěl dostát svému slibu a přemístit velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvědomuje si prý ale i dopad, který by takový krok mohl mít na možnost dosažení mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci.

Rozhodnutí přesunout ambasádu se tak odkládá, i když konečné rozhodnutí vzhledem k nepředvídatelnosti prezidenta USA stále není jisté, tvrdí zdroje z Bílého domu.

Trump by měl své rozhodnutí ohlásit příští středu; druhá varianta počítá s cestou viceprezidenta Mikea Pence do Izraele, kde by mohl stanovisko hlavy státu oznámit. Pence by měl na Blízký východ odcestovat v polovině prosince.

Americký Kongres schválil přesun ambasády v Izraeli do "hlavního města" Jeruzaléma již v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999.

Od té doby ale všichni američtí prezidenti - Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama - každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona. Trump to zatím naposledy udělal letos v červnu, další krok lze tedy očekávat v příštích dnech.