Trumpův bývalý bezpečnostní poradce Flynn lhal FBI o stycích s Ruskem

Michael Flynn

Michael Flynn Zdroj: ČTK

Michael Flynn
Michael Flynn
Michael Flynn
Michael Flynn
Michael Flynn
7
Fotogalerie

Bývalý bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn se přiznal, že vyšetřovatelům podával lživé informace o svých stycích s bývalým ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Zdroje z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) to sdělili novinářům po Flynnově výslechu. Podle ABC News měl Flynn vypovědět, že kontakty s Rusy ho pověřil sám Trump v době, kdy byl prezidentským kandidátem.

Informaci ABC News o Trumpových pokynech vyšetřovatelé FBI zřejmě přímo nepotvrdili. Oznámili ale podle agentury Reuters, že o své konverzaci s Kisljakem Flynn hovořil s "předním činitelem" Trumpova týmu, který připravoval přechod nového prezidenta do Bílého domu.

Podle AP to byl on, kdo Flynna k debatám s Kisljakem vyzval. Rozhovor se uskutečnil loni v prosinci v Trumpově floridském letovisku Mar-a-Lago. Jméno "předního činitele" FBI novinářům neprozradila.

Flynn údajně při výslechu slíbil "plnou spolupráci" se zvláštním vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem, který se snaží zmapovat údajné vměšování Ruska do loňských amerických prezidentských voleb.

Bílý dům na Flynnova prohlášení okamžitě reagoval. Právní expert prezidentské kanceláře Ty Cobb řekl, že "Flynnova lživá prohlášení jsou odrazem těch lživých prohlášení, která adresoval činitelům Bílého domu" a která vedla k jeho brzkému vyhazovu z funkce bezpečnostního poradce. Nic z toho, co dnes Flynn řekl, se prý netýká nikoho z nynějšího osazenstva Bílého domu.

Rozsudek nad Flynnem by podle FBI mohl padnout během tří měsíců. Podle amerického trestního zákoníku je pro zločin lhaní úřadům trestní sazba vězení do pěti let nebo pokuta, případně obojí.

Dolar ztrácí

Dolar dnes na devizových trzích ztrácí poté, co bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn podle serveru ABC News vypověděl, že kontakty s Rusy ho pověřil sám Trump v době, kdy byl prezidentským kandidátem. Před jejím zveřejněním dolar posiloval díky očekávání, že se republikánským senátorům podaří sehnat dost hlasů pro schválení daňové reformy.

Okolo 18:00 SEČ ztrácel dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zhruba 0,4 procenta na 92,62 bodu. Euro zůstávalo vůči dolaru téměř beze změny, přidávalo 0,03 procenta na 1,1907 USD. Na japonský jen americká měna ztrácela 0,5 procenta na 111,97 JPY. Na dolar ztrácela naopak 0,2 procenta na 1,3502 USD britská libra.

Jak se vyvíjela kauza kolem Flynna?

14. února - Flynn, hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), odstoupil. Bílý dům uvedl, že ho k tomu vyzval sám prezident Donald Trump, ztratil v něj prý důvěru. Flynn, který podle CNN odstoupil právě kvůli vazbám na Rusko, byl ve funkci poradce Bílého domu méně než měsíc.

16. února - Prezident Trump důrazně popřel, že by jeho volební poradci byli v kontaktu s Rusy či že by on sám byl v nějakém spojení s Ruskem. Odmítl spekulace, že Flynna požádal, aby ještě před prezidentskou inaugurací jednal s ruským velvyslanectvím o amerických sankcích proti Rusku.

17. března - Podle dokumentů, zveřejněných výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a vládní reformu, dostal Flynn v prosinci 2015 od ruské státní televize přes 33 000 dolarů (825 000 korun) za účast v jejím pořadu. Vyplývá z nich, že Russia Today (RT), kterou americké tajné služby označují za propagandistický nástroj Kremlu, Flynnovi platila i luxusní hotely a výdaje, které měl během cesty do Moskvy jeho dospělý syn. Další dvě ruské organizace zaplatily v roce 2015 Flynnovi po 11 000 dolarech za přednášky.

31. března - Flynn oznámil, že je ochoten vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výměnou za imunitu.

2. dubna - Flynn v daňovém přiznání uvedl, že vydělal více než 1,3 milionu dolarů (asi 33 milionů korun) za poradenství pro technologické firmy, politické skupiny a vládní dodavatele a za vystoupení pro ruské společnosti nebo za lobbování pro firmy tureckého podnikatele. Příjmy z práce pro Rusy ale opomenul uvést na prvním formuláři, připojil je až v březnu.

25. dubna - Média informovala, že z Flynova přiznání vyplývá, že v roce 2015 dostal 45 000 dolarů (1,1 milionu korun) od ruské televize RT za řeč přednesenou na konferenci v Moskvě. Peníze dostával také od aerolinek Volga-Dněpr a od americké filiálky ruské softwarové společnosti Kaspersky Lab. Flynnova konzultační firma získala také 530 000 dolarů (13 milionů korun) od společnosti napojené na tureckou vládu.

27. dubna - Skutečnost, zda Flynn bez povolení vlády přijímal ze zahraničí peníze, začal prošetřovat Úřad generálního inspektora při ministerstvu obrany USA.

17. května - List The New York Times (NYT) napsal, že Trump chtěl po odvolaném šéfovi Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesovi Comeym, aby zastavil vyšetřování Flynna. Vyplývá to prý ze zápisu, který si Comey po únorové schůzce s Trumpem pořídil. Bílý dům obvinění popřel.

18. května - Flynn oznámil, že senátnímu výboru, který vyšetřuje možné ruské zásahy do amerických prezidentských voleb, nevydá požadované soukromé dokumenty. Výbor o vydání všech dokumentů, které mohou být pro vyšetřování přínosné, oficiálně požádal Flynna na začátku května.

10. listopadu - Podle listu The Wall Street Journal dostal Flynn nabídku, aby za 15 milionů dolarů (329 milionů korun) vydal Turecku islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. List dále uvedl, že zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který objasňuje možné ruské zásahy do prezidentských voleb, prověřuje, zda byl Flynn skutečně do údajného plánu zmocnit se Gülena zapleten. Právník Flynna mediální zprávy odmítl jako falešné.

24. listopadu - Právníci Flynna oznámili právnímu týmu Trumpa, že s ním nadále nebudou hovořit o vyšetřování údajných ruských zásahů do loňských prezidentských voleb. Podle NYT by to mohlo znamenat, že Flynn začal spolupracovat s Muellerem.

1. prosince - Flynn se podle zdrojů z FBI ve výslechu přiznal, že vyšetřovatelům podával lživé informace o svých stycích s bývalým ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Podle ABC News měl Flynn vypovědět, že kontakty s Rusy ho pověřil sám Trump v době, kdy byl prezidentským kandidátem.