Trumpův záměr zavést clo na dovoz ocele a hliníku kritizuje i Velká Británie

Hluboké znepokojení nad oznámením amerického prezidenta Donalda Trumpa, který chce zvýšit cla na dovoz ocele a hliníku, při telefonním rozhovoru s americkou hlavou státu vyjádřila britská premiérka Theresa Mayová.

Trump ve čtvrtek oznámil, že plánuje příští týden formálně oznámit zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz ocele a deseti procent na dovoz hliníku. Svůj plán hájí tím, že tak chce ochránit pracovní místa v USA. Oznámení amerického prezidenta vyvolalo kritiku jak v USA, tak v zahraničí.

Evropská unie v pátek informovala, že zvažuje zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz průmyslové i zemědělské produkce z USA v hodnotě kolem 3,5 miliardy dolarů (přes 72 miliardy korun). Mluvčího Všečínského shromáždění lidových zástupců dnes uvedl, že si nepřeje obchodní válku s USA, ale bude bránit své zájmy.

"Premiérka (Mayová) vyjádřila naše hluboké znepokojení nad plánovaným oznámením prezidenta (Trumpa) ohledně cla na dovoz hliníku a ocele. Uvedla, že celosvětová nadkapacita produkce se dá vyřešit jen dohodou všech zainteresovaných stran," informovala o telefonátu Mayové a Trumpa mluvčí britské premiérky.

Trumpova administrativa navzdory domácí i mezinárodní kritice z plánu podle všeho ustoupit nechce a americký prezident nemá v úmyslu od cel nějakou zemi osvobodit, napsala agentura AP. "V tuto chvíli nezvažujeme udělení výjimky žádné zemi," řekl v televizi CNN ekonomický poradce Bílého domu Peter Navarro.

Agentura AP připomíná, že Trumpovo čtvrteční vystoupení bylo sice adresováno zejména Číně, ale případné uvalení cel by dopadlo i na významné importy z Kanady, Mexika, Jižní Koreje, Japonska a Evropské unie.