Tsipras hledá spojence. Čína chce v Řecku investovat, ve hře je pomoc Ruska

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Nová řecká vláda, která se pokouší dojednat mírnější podmínky splácení obřího dluhu, se snaží posílit vztahy se silnými partnery mimo Evropskou unii. Nové aténské vedení hledalo podporu i v Rusku, kde se šéf řecké diplomacie Nikos Kotzias setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Země vzhlíží i k Číně, premiér Alexis Tsipras telefonicky hovořil s předsedou čínské vlády Li Kche-čchiangem.

„Čínský premiér ujistil Alexise Tsiprase, že čínské společnosti mají zájem v Řecku investovat,“ citovala agentura Reuters zástupce řecké vlády. Prý byla řeč také o Tsiprasově chystané cestě do Číny, která už se připravuje.

Čínské ministerstvo zahraničí ale zároveň dementovalo předchozí zprávy, že Peking už nabídl Řecku blíže nespecifikovanou hospodářskou pomoc. O údajné čínské nabídce hovořil náměstek řeckého ministerstva zahraničí.

Vstřícně se k nové řecké vládě postavilo i Rusko, s nímž chtějí Atény navázat navzdory nedůvěře Evropské unie mnohem bližší vztahy. Pokud Řekové Moskvu požádají o hospodářskou pomoc, Rusko tuto žádost určitě zváží, řekl Lavrov. Ten s Kotziasem probíral i chystanou stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, z nějž by prý mohlo Řecko také profitovat.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden, aby se 9. května v Moskvě zúčastnil oslav konce druhé světové války. Jeho krok následoval krátce poté, co se řecká vláda distancovala od kritiky, kterou Evropská unie kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině adresovala Moskvě.

Řecko je nejblíže bankrotu od roku 2012