Bankrot Řecka by zbytek eurozóny příliš nepoškodil, soudí S&P

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Případný státní bankrot Řecka a jeho odchod z eurozóny by pro zbytek měnové unie pravděpodobně neznamenal podstatnější problém a eurozóna by si s tím dokázala poradit. Ničivý by byl v prvé řadě pro samotné Řecko. Uvedl to Moritz Kraemer, který v mezinárodní ratingové agentuře Standard and Poor's (S&P) řídí oddělení státních ratingů.

„Riziková přirážka Řecka se v poslední době znovu dramaticky zvýšila, panika na trzích ale nepřeskočila na další země, které se dříve dostaly rovněž do dluhové krize. Riziko nákazy se aktuálně nejeví tak velké,“ řekl Kraemer německému finančnímu listu Börsen-Zeitung. „Řecká ekonomika je velmi slabá a její propojení se zbytkem eurozóny je malé,“ dodal zástupce S&P.

Pokud by evropští věřitelé museli odepsat pohledávky vůči Řecku, nemuselo by to mít na jejich úvěrová hodnocení žádný negativní dopad, řekl Kraemer. Německo podle něj například nalilo do svých bank v době finanční krize mnohem více peněz, než kolik by ztratilo, kdyby odepsalo veškeré své úvěry poskytnuté Řecku.

To, že věřitelům případný odpis celého řeckého dluhu finančně příliš neublíží, podle Kraemera posiluje jejich pozici v nynějších vyjednáváních. Ministři financí zemí eurozóny se dnes mimořádně sejdou den před summitem EU, aby jednali o snaze nové levicové vlády v Řecku vyjednat si novou dohodu o dluhu.

Řecký dluh v poměru k HDP:

Členové nové řecké vlády ve snaze přimět evropské partnery ke vstřícnosti vůči požadavkům Atén hrozí, že pád Řecka by stáhl do propasti i další finančně slabé země měnové unie, a mluví zejména o Itálii. Řecký ministr financí Janis Varufakis například v rozhovoru s italskou televizí prohlásil, že celá struktura eurozóny je nestabilní a připomíná domeček z karet.

„Pokud řecká karta vypadne, celé se to zhroutí,“ řekl Varufakis podle agentury Reuters a dodal, že „italský dluh je neudržitelný“.

Ničivý dopad hlavně pro Řecko

Kraemer ale zdůraznil, že odchod z eurozóny bude ničivý v prvé řadě pro Řecko. To je totiž závislejší na dovozu více než kterákoli jiná země eura a nebylo by schopno vlastní měnou platit všechno, co nutně potřebuje, mimo jiné energii, léky a potraviny. „Obyvatelstvo by si muselo znovu projít veškerými problémy, o nichž si myslelo, že už skončily,“ řekl.

S&P minulý týden zhoršila úvěrové hodnocení Řecka o jeden stupeň na známku B minus. Sražení ratingu hlouběji do spekulativní kategorie odůvodnila zvýšenými obavami o finanční stabilitu státu a řeckých bank v době, kdy nová vláda nemá dostatek času k vyjednání nové dohody s věřiteli. Příliš dlouhá jednání by přitom podle agentury mohla vést až k vynucenému odchodu země z eurozóny.

Chytré dluhové inženýrství vypadá přece jenom trochu jinak