Tsipras považuje umazání části řeckého dluhu za zásadní věc

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Oddlužení Řecka je naprosto nezbytné, pokud se má krizí zasažená země vrátit k růstu a získat přístup na finanční trhy v první polovině roku 2017. Řekl to řecký premiér Alexis Tsipras, který v parlamentu představil čtyřletý program vlády. Upozornil zároveň, že kabinet má konkrétní návrh na restrukturalizaci dluhu a chce jej projednat s mezinárodními věřiteli.

Plán zahrnuje prodloužení splatnosti úvěrů, nižší úrokové sazby, stejně jako prodlouženou lhůtu odkladu pro splacení záchranných půjček. Tsipras také uvedl, že úspěšné dokončení prvního přezkumu dopadů a realizace kroků spojených s mezinárodní finanční pomocí představuje pro vládu nejvyšší prioritu. Rovněž řekl, že rekapitalizace řeckých bank do konce roku představuje poslední šanci na konsolidaci churavějícího bankovního sektoru Řecka.

Vládu sestavovala Tsiprasova levicová strana SYRIZA jako vítěz letos již druhých předčasných voleb, a nacionalisté ze strany Nezávislí Řekové. Ministrem financí zůstal Euklidis Tsakalotos, který se podílel na přípravě letošní nové finanční dohody s mezinárodními věřiteli. Očekává se, že Řecko bude muset podniknout další tvrdá úsporná opatření.