Tsipras přitvrdil: Bez dohody s věřiteli MMF nic nezaplatíme

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Řecký premiér Alexis Tsipras dal najevo, že pokud se Řecku nepodaří uzavřít včas novou dohodu o finanční pomoci s mezinárodními věřiteli, nezaplatí Atény svůj dluh Mezinárodními měnovému fondu (MMF), který je splatný koncem měsíce. Podle řeckých listů Kathimerini a To Vima požaduje šéf řecké vlády "důstojnou dohodu a restrukturalizaci zahraničních dluhů".

Tsipras se svěřil se svými záměry několika představitelům opozičních parlamentních stran při dnešním setkání na úřadu vlády. „Vláda nezaplatí MMF, pokud nebude do konce měsíce dosaženo dohody s věřiteli,“ řekl Tsipras vůdci liberální a proevropské strany To Potami Stavrosovi Theodorakisovi. Podle zdrojů z vedení této strany se řecký premiér zdá pevně rozhodnut k tomuto jednostrannému kroku, pokud dohoda s věřiteli nebude pro Řecko „prospěšná“.

Podle čerstvě zvolené vůdkyně řeckých socialistů (PASOK) Fofi Genimataové zároveň zdůraznil, že dohoda s věřiteli musí zajistit finanční injekci a musí obsahovat jejich závazek, že přistoupí k umazání části řeckých dluhů, jejichž současná výše je podle Řeků, ale i mnoha mezinárodních ekonomů nesplatitelná.

„To, co je teď na stole, není řešení,“ řekl také v rozhovoru se zástupkyní pravicově konzervativní Nové demokracie Dorou Bakojannisovou s poukazem na to, že i kdyby nakonec vláda ustoupila a dohodu podepsala, nikdy by to prý neprošlo parlamentem.

Zároveň upozornil, že pokud by nakonec došlo k výhodné dohodě pro Řecko a přesto ji krajně levicové křídlo jeho vládní formace SYRIZA nechtělo přijmout, pak by byl nucen se s ní pustit do otevřené války. „Nikdo není levicovější než já,“ podotkl prý přitom.

Tsipras také vystoupil před poslaneckou skupinou Syriza, přičemž zdůraznil, že MMF je „zločinně odpovědný“ za situaci, v jaké se Řecko v současnosti nachází. Dodal, že skutečné vyjednávání s věřiteli začíná až teď.