Tsipras si prý jednáním s Ruskem zahrává s důvěrou Bruselu

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz varoval řeckého premiéra Alexise Tsiprase v souvislosti s jeho nadcházející cestou do Moskvy před taktickými hrátkami s Ruskem. Podle zpravodajského serveru Hannoversche Allgemeine upozornil, že by tak Řecko mohlo znovu přijít o důvěru Evropské unie.

Atény podle Schulze svými reformními návrhy a návštěvou v Berlíně začaly opět získávat důvěru a spolehlivost. „Řecká vláda by se proto měla vyhnout všemu, co by obojí mohlo opět ohrozit a čím by podvedla své evropské partnery,“ zdůraznil předseda EP.

Tsipras má v ruské metropoli jednat ve středu 8. dubna. Moc by si přál, aby Moskva zrušila odvetné embargo namířené proti zemím Evropské unie na zemědělské produkty alespoň v případě Řecka, pro které jsou tyto komodity jeho hlavním vývozním artiklem. Řecko by rovněž chtělo, aby mu Moskva dala slevu z ceny plynu dováženého z Ruska. Reakce Kremlu je ale zatím zdrženlivá.

Kriticky se na možnost Tsiprasova „hraní ruskou kartou“ dívá mimo jiné i předseda německé sociální demokracie Sigmar Gabriel. „Při nejlepší vůli si neumím představit, že by si někdo v Aténách skutečně mohl vážně myslet, že se obrátí zády k Evropě a vrhne se do náručí Moskvy,“ řekl dnes listu Rheinische Post.