Tsipras: Závazky zatím plníme, restrukturalizaci dluhu ale potřebujeme

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Silně zadlužené Řecko nyní dokáže plnit své finanční závazky i bez peněz z mezinárodního záchranného programu. Prohlásil to řecký premiér Alexis Tsipras. Dodal však, že z dlouhodobějšího hlediska se jeho země neobejde bez restrukturalizace státního dluhu.

Ekonomové ale varují, že Řecko by se bez finanční pomoci mohlo v příštích týdnech dostat do platební neschopnosti. „Není důvod k obavám,“ uvedl Tsipras, jehož citovala agentura Reuters. „I bez včasného vyplacení tranše (záchranného programu) splní Řecko své závazky,“ doplnil. Prohlásil také, že OECD pomůže jeho vládě při realizaci reforem.

„Nemůžeme již předstírat, že veřejný dluh této země je udržitelný, když se pohybuje kolem 178 procent (hrubého domácího produktu),“ řekl také Tsipras. „Pro Řecko je životně důležitá restrukturalizace dluhu,“ citovala jej agentura Reuters.

Mezinárodní věřitelé dali již dříve najevo, že další odpis řeckého dluhu nepřichází v úvahu, naznačili však možnost prodloužení splatnosti řeckých půjček. Také přitom zdůraznili, že by o takovémto kroku uvažovali pouze v případě schválení řeckých reforem.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Výměnou za úvěrovou pomoc ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Druhý záchranný program měl vypršet na konci února, nová levicová vláda se ale dohodla s eurozónou na jeho prodloužení o čtyři měsíce. Pokud Řecko program úspěšně dokončí, obdrží od mezinárodních věřitelů zbývajících 7,2 miliardy eur.