Tsiprasova Syriza jasně vyhrála řecké volby, sestaví vládu

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: ctk

V nedělních předčasných parlamentních volbách v Řecku zvítězila levicová Syriza expremiéra Alexise Tsiprase se ziskem 35,46 procenta hlasů před konzervativní Novou demokracií. Opoziční stranu volilo 28,1 procenta občanů. Oznámilo to řecké ministerstvo vnitra na základě sečtení 99,99 procenta hlasů.

Tsiprase nejspíš už dnes odpoledne jmenuje prezident Prokopis Pavlopulos novým premiérem, uvedla s odvoláním na zdroje uvnitř levicové strany stanice ERT1. V třísetčlenném parlamentu bude mít Syriza 145 křesel, zatímco Nová demokracie jen 75. Nedělních voleb se zúčastnilo 56,5 procenta oprávněných voličů. Jednalo se o historicky nejnižší účast u řeckých voleb.

Syriza už v neděli naznačila, že obnoví koalici s malou pravicovou stranou Nezávislí Řekové, která díky obdrženým 3,69 procenta hlasů získá deset poslaneckých mandátů. Díky těsné většině pěti hlasů tak bude moci složit vládu. O personálním obsazení kabinetu zatím nejsou žádné informace, podle veřejnoprávní stanice ERT by však ministři mohli složit přísahu už v úterý.

Na třetím místě v nedělních volbách znovu skončil neonacistický Zlatý úsvit se ziskem 6,99 procenta odevzdaných hlasů. Socialistická strana PASOK získává 6,28 procenta a řečtí komunisté (KKE) mají 5,55 procenta.

Do parlamentu se dostanou ještě centristická strana To Potami a Centristická unie. Lidová jednota, která se před volbami odštěpila od Syrizy , zůstala pod tříprocentní hranicí pro vstup do parlamentu.

Nedělních voleb se zúčastnilo 56,5 procenta oprávněných voličů, tedy méně než v lednových předčasných parlamentních volbách, kdy Tsiprasova Syriza zvítězila při volební účasti 63,6 procenta.

Blahopřání od Putina

Tsiprasovi dnes k vítězství poblahopřál ruský prezident Vladimir Putin, který v telegramu vyjádřil naději na „pokračování aktivní spolupráce“. Řecký premiér během svého prvního volebního období udržoval s Moskvou nadstandardní vztahy, Rusko několikrát navštívil a kritizoval protiruské sankce zavedené kvůli konfliktu na Ukrajině Evropskou unií. Ke gratulantům se připojila ústy svého mluvčího i německá vláda, podle kterého nyní bude Berlín s Aténami spolupracovat i na řešení uprchlické krize.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že Tsiprasova vláda nyní bude mít mandát k prosazení reforem, k nimž se země kvůli dalším půjčkám zavázala v červenci. Šéf Evropské rady Donald Tusk vyjádřil naději, že výsledky voleb přinesou potřebnou politickou stabilitu.

Blahopřání poslal Tsiprasovi do Atén i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Podle něj je nyní potřeba rychle sestavit silnou vládu. Šéf EP nicméně dnes v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France Inter hovořil rozčarovaně o staronovém koaličním partnerovi, pravicové straně Nezávislí Řekové. „Volal jsem Tsiprasovi podruhé, abych se ho zeptal, proč pokračuje v koalici s touto podivnou krajně pravicovou stranou. Vůbec mi na to neodpověděl,“ uvedl v rozhlase Schulz.

Silný mandát

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu v sumě až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Kostas Tsivos: Řecko před volbami prožívá krizi v krizi