Tunisko přišlo oproti loňskému roku o více než polovinu turistů

Tunisko, Súsa

Tunisko, Súsa Zdroj: BishkekRocks via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

O více než polovinu klesl oproti loňskému roku počet turistů, kteří v prvních čtrnácti červencových dnech přijeli na dovolenou do Tuniska. Informovala o tom místní tisková agentura TAP. Při teroristickém útoku na konci června zahynulo na pláži a u hotelu v letovisku Súsa 38 lidí, převážně zahraničních turistů.

Celkový počet turistů, kteří přijeli strávit dovolenou do této severoafrické země, klesl mezi letošním 1. a 10. červencem oproti stejnému období loňského roku o 57,7 procenta. Ve srovnání s počátkem července roku 2010, tedy posledním rokem před vypuknutím lidového povstání proti režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího v rámci takzvaného arabského jara, činí úbytek turistů v Tunisku dokonce 74,8 procenta.

Podle analytiků byl červnový atentát v Súse, stejně jako předcházející březnový teroristický útok na muzeum v metropoli Tunisu s 22 oběťmi převážně z řad turistů, pokusem ochromit tamní hospodářství. To do značné míry závisí právě na cestovním ruchu. V tomto odvětví pracuje asi 400.000 obyvatel této desetimilionové země a dosud tvořilo sedm procent HDP.