Tunisko prodloužilo výjimečný stav do konce února

Tunisko

Tunisko

Tunisko prodloužilo výjimečný stav na celém svém území o dva měsíce. Oznámil to úřad prezidenta Kaída Sibsího. Výjimečný stav byl vyhlášen koncem listopadu na jeden měsíc po sebevražedném atentátu, který si v centru Tunisu vyžádal 12 mrtvých.

Po atentátu, k němuž se přihlásila skupina Islámský stát, vláda také vyhlásila v oblasti metropole noční zákaz vycházení. Opatření ale před deseti dny odvolala. Od krvavého útoku koncem listopadu proti autobusu bezpečnostních sil policie provedla stovky domovních prohlídek a zatýkala.

Tunisko, které je označováno za příklad demokratizace v arabské zemi, čelí od své revoluce v roce 2011 násilí džihádistů, kteří již v Tunisku zabili desítky policistů, vojáků a civilistů včetně turistů. Také patří k zemím, odkud pochází mnoho bojovníků Islámského státu. V řadách islamistů podle oficiálních údajů bojuje v Sýrii, Iráku a Libyi na 6000 Tunisanů.

Během letošního roku byly v této severoafrické zemi spáchány tři krvavé útoky, ke kterým se přihlásil Islámský stát, jehož bojovníci ovládají rozsáhlé oblasti v Sýrii a v Iráku. Letos v březnu zabili teroristé v muzeu Bárdá v Tunisu 22 osob, z toho 21 turistů, v červnu povraždili v hotelu v Súse 38 rekreantů a v listopadu pak atentát sebevražedného útočníka na autobus v Tunisu nepřežilo 12 členů prezidentské gardy.