Turecká armáda dobyla syrský Afrín, z města utekly desítky tisíc lidí

Turečtí vojáci v Afrínu

Turečtí vojáci v Afrínu Zdroj: Reuters

Turečtí vojáci v Afrínu
Turečtí vojáci v Afrínu
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
33
Fotogalerie

V Sýrii o víkendu pokračovaly boje o Afrín na severu země a východní Ghútu u Damašku. Z obou míst prchali civilisté po tisících. Turecko, které vede ofenzivu proti Afrínu od ledna, dnes ohlásilo dobytí města. Místní správa ale tvrdí, že Kurdové, proti nimž se boj vede, mění strategii, ale budou bojovat dál. Do východní Ghúty dnes dorazil syrský prezident Bašár Asad.

Setkal se s vojáky na bojové linii a fotografové ho zachytili mezi uniformovanými muži. Damašek chce vybojovat východní Ghútu jako poslední baštu opozice a radikálů v blízkosti hlavního města. Armáda ji obléhá od roku 2013. Minulý týden začala evakuace, na niž dohlíží kromě syrské armády i její spojenec Rusko. Jeho ministerstvo obrany oznámilo, že se dnes evakuovalo na 25 tisíc lidí. Znamenalo by to, že od otevření humanitárního koridoru z východní Ghúty, která byla domovem 400 tisíc lidí, odešlo kolem 70 tisíc občanů.

Ještě masivnější exodus je hlášen z Afrínu, odkud podle sobotních zpráv odešlo na 150 tisíc lidí. Prchají před boji mezi tureckou armádou a jejími spojenci na jedné straně a kurdskými oddíly YPG na druhé.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes oznámil, že centrum města je dobyto a zavlály nad ním turecké vlajky. Ankara si nepřeje přítomnost YPG u turecké hranice, protože kurdské oddíly označuje za teroristy.

Zprávy o situaci v Afrínu ale nejsou jasné. Podle jedněch je už dobyto celé město a v ulicích je vidět proturecké oddíly i s těžkou technikou. Erdogan řekl, že pokračuje odstraňování min a zbytků kurdských jednotek.

Kurdská správa města ale oznámila, že se Kurdové rozhodli ustoupit od přímého boje a přejít na gerilovou válku. "Naše jednotky jsou na celém území Afrínu. Budou útočit na pozice tureckého nepřítele a jeho žoldáků při každé příležitosti. Stanou se jejich trvalou noční můrou," sdělil člen afrínské správy. Město Afrín je stejnojmenné středisko příhraničního regionu, který ovládají Kurdové.

Boje ve východní Ghútě a v Afrínu neustaly a v sobotu bylo z obou míst hlášeno na 40 mrtvých. Ve východní Ghútě vládní jednotky v sobotu dobyly město Kafr Batna a část Sakby. Povstalci tak utrpěli velkou porážku, neboť tato města patřila k jejich největším baštám. Rebelové ovládají jen cíp východní Ghúty, uvedla agentura AP.

Dnes dala syrská armáda podle státní televize povstalcům ultimátum odejít z Harasty do dnešního odpoledne. Harasta je nejmenší ze tří částí, na něž se postupující armádě podařilo východní Ghútu rozdělit. Žije tam asi 20 tisíc lidí, kteří se ocitli v izolaci.