Turecká policie našla na pobřeží 34 těl migrantů

Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka

Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka Zdroj: ctk/ap

Turecká policie oznámila, že na dvou různých místech na pobřeží Egejského moře dnes našla těla 34 migrantů. Mezi oběťmi údajně byly i tři děti. Jde o lidi, kteří se pokoušeli dostat na řecký ostrov Lesbos. Podle turecké agentury Dogan ztroskotaly v noci patrně dva čluny, které uprchlíky převážely. Dvanáct lidí bylo zachráněno, pátrání po dalších možných přeživších pokračuje.

Dvacet čtyři těl utonulých bylo objeveno na pobřeží v okrese Ayvalik, zatímco deset dalších bylo nalezeno jižněji v okrese Dikili, sdělil agentuře Reuters činitel z místního velitelství tureckého četnictva. Dvanáct lidí se v moři a na pobřeží v okrese Ayvalik podařilo zachránit. Podle zástupce pobřežních hlídek pátrají po případných přeživších v moři tři záchranné lodě a také vrtulník.

Dva čluny ztroskotaly krátce po vyplutí. Lesbos byl nejbližším cílem v dané oblasti. Podle fotografií, které se objevily na twitteru, měly některé oběti záchranné vesty.

Podle mezinárodních organizací příliv uprchlíků z Turecka na řecké ostrovy i navzdory nepříznivému zimnímu počasí příliš neustává. „Migranti a uprchlíci pokračují v přílivu do Řecka z Turecka, denně jich je přes 2500, což se velmi blíží prosincovému průměru,“ uvedl mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joel Millman.

Vzájemné obviňování

Podle agentury DPA na sebe Řecko a Turecko vzájemně svalují odpovědnost za to, že nejsou s to pohyb běženců omezit či vůbec kontrolovat. Ankara vyčítá Aténám, že nechtějí dovolit tureckým námořním silám plout řeckými teritoriálními vodami, což komplikuje kontrolní a záchranné operace. Řecká strana si zase stěžuje, že Turecko důsledně nekontroluje své pobřeží, z něhož migranti na gumových člunech vyplouvají.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas obvinil Turecko, že udržuje bezvízový styk s řadou arabských zemí, z nichž do Evropy pak míří ekonomičtí migranti. Zmínil se přitom zejména o Maročanech nebo Alžířanech, kteří se často objevují mezi běženci pocházejícími ze Sýrie zmítané občanskou válkou.

Do Řecka loni podle OSN dorazilo po moři na 800.000 lidí. Jde tak o největší uprchlickou vlnu na starém kontinentu od druhé světové války. Podle IOM zemřelo loni při pokusu dostat se do Evropy přes Středozemní moře 3771 migrantů, více než v roce 2014, kdy to bylo 3279 obětí.