Turecké stíhačky sestřelily neznámý dron. Narušil prý vzdušný prostor

Turecké letectvo

Turecké letectvo Zdroj: ctk/ap

Turecká bojová letadla sestřelila neidentifikovaný bezpilotní letoun, který pronikl do tureckého vzdušného prostoru v blízkosti syrských hranic. Informovala o tom média s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele. Armáda o něco dříve oznámila, že sestřelila neidentifikované letadlo po vypálení tří varovných výstřelů.

Tento postup je v souladu s pravidly platnými pro členské státy Severoatlantické aliance. Televizní stanice CNN-Türk s odvoláním na armádní zdroje upřesnila, že letoun byl sestřelen v oblasti města Kilis.

Zatím není jasné, kterému státu sestřelený stroj patří. BBC v této souvislosti poznamenala, že bezpilotní letouny (drony) má syrská vládní armáda, ale používá je i mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, která vede leteckou kampaň v Sýrii proti Islámskému státu, a také Rusko.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele napsala, že podle USA jde o ruský dron. Ministerstvo obrany v Moskvě mezitím podle agentury RIA Novosti už oznámilo, že všechna ruská letadla v Sýrii se bezpečně vrátila na základny a že všechny drony operují „podle plánu“.

Ankara si ale nedávno stěžovala na narušení svého vzdušného prostoru ruskými bojovými letouny, které se zapojily do náletů v Sýrii.