Turecké zemětřesení má už 460 obětí, Erdogan kritizoval kvalitu staveb

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Turečtí záchranáři dnes vyprostili z trosek po nedělním zemětřesení na východě země další tři přeživší. Všichni jsou zranění, pod sutinami leželi více než 60 hodin. Naděje na záchranu dalších lidí podle záchranářů rapidně klesají. Premiér Recep Tayyip Erdogan připustil nedostatky v zajišťování pomoci obětem zemětřesení, k jehož vysoké smrtelné bilanci přispěly podle něho nekvalitní stavby. Nedbalost stavitelů a veřejných činitelů přirovnal k vraždě.

Počet obětí nedělního zemětřesení mezitím přesáhl 460, zraněných je dalších 1350. Zatím poslední přeživší byli nalezeni ve městě Erçin, které bylo zemětřesením postiženo nejvíce. Naděje objevení živých lidí pod troskami se po třech mrazivých nocích rapidně snižují.

Bagry začínají v Erçisu odklízet ruiny některých zhroucených budov, které záchranáři označili za objekty, kde už nejsou žádní přeživší. Město je stále bez elektřiny. Před sídlem místní prefektury stojí stovky metrů dlouhá fronta lidí dožadujících se stanů. Přeživší se totiž obávají předpovědi počasí, která hlásí i sněžení.

Premiér Erdogan dnes řekl, že Turecko se nepoučilo dost z minulého zemětřesení, kdy se zhroutily špatně postavené domy a pod nimi zůstali uvězněni lidé. „Když jsme se podívali na ruiny domů, viděli jsme, jak je použitý materiál špatné kvality,“ řekl Erdogan. „Vidíme, že lidé platí cenu za beton, který se virtuálně mění v písek, a za slabé betonové bloky v podlaze. Městské rady a stavitelé by se nyní měli podívat na to, jak se jejich nedbalost mění ve vraždy.“

Erdogan také připustil, že v prvních hodinách po zemětřesení byly nedostatky v zajišťování pomoci. Kritizována byla zejména pomalá distribuce stanů. Namítl ale, že 15 tisíc stanů zaslaných postiženým osobám by mělo stačit.

Kvůli zemětřesení již Turecko požádalo zahraniční pomoc. Zájem má o montované domky, aby lidé mohli přežít zimu. Mezi prvními s požadovanou zásilkou přispěchal Izrael. Oba státy ale ihned popřely, že by se jednalo o známku oteplení ve vzájemných vztazích. Ty jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy izraelské jednotky zabily devět Turků, kteří se pokoušeli prolomit námořní blokádu palestinského pásma Gazy.

Turecko leží v jedné z nejaktivnějších seizmických oblastí na světě a prochází jím několik tektonických zlomů. Blízko jednoho z nich leží i dvanáctimilionový Istanbul a podle expertů by velké zemětřesení v této oblasti znamenalo desetitisíce mrtvých.