Turecko po loňském zmařeném puči pokračuje v rozsáhlém zatýkání

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Turecko
turecko
Turecký premiér Ahmet Davutoglu na summitu EU-Turecko
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
5
Fotogalerie

Turecko v souvislosti s loňským zmařeným pokusem o puč pokračuje v rozsáhlých raziích, nově vydalo 69 zatykačů na pracovníky kontrolního telekomunikačního úřadu a orgánu pro dohled nad kapitálovými trhy. Následně policie vyhlásila pátrání po 144 lidech včetně policistů, vojáků a prokurátorů, uvedla agentura Reuters. Dotčené osoby Ankara podezřívá z podpory hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Turecko označilo za strůjce loňského červencového pokusu o státní převrat.

Zátahy policie provádí ve 42 tureckých provinciích. Dosud bylo podle úřadů zadrženo 35 lidí. Hledaní podle policie byli ve spojení s pomocí aplikace ByLock, která umí šifrovat telefonní hovory i textové zprávy. Zmíněný program turecká vláda považuje za jeden z komunikačních kanálů Gülenova hnutí.

Turecké úřady dosud kvůli puči zadržely zhruba 49 tisíc lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150 tisíc. Zhruba 145 tisíc státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí o práci.

Duchovní Gülen, který žije v americkém exilu, podíl na pokusu části armády svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana odmítá a tvrdí, že jej zosnoval sám Erdogan ve snaze upevnit si moc v zemi.