Turecko chce dále vést přístupová jednání s Evropskou unií

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: čtk/AP

Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Prezident Erdogan
6
Fotogalerie

Turecko bude dále jednat s Evropskou unií. V dopise zaslaném Evropské unii to napsal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V Bruselu dnes jedná turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik. Některé členské země EU vyzývají k ukončení přístupových jednání s Ankarou, jež začala před 12 lety. Kritiku od Bruselu vyvolal tvrdý postup turecké vlády po loňském potlačeném pokusu o převrat a také letošní referendum, jež posílilo prezidentovy pravomoci. Turecko navíc zvažuje obnovu trestu smrti, což je pro unii nepřijatelné.

"Naše země, který byla historicky, zeměpisně a kulturně po staletí součástí Evropy, si přeje pokračovat v jednání o vstupu do EU. Považuje to za strategický cíl," napsal podle tureckých médií Erdogan.

"Naším přáním je povýšit na vyšší úroveň spolupráci v oblasti migrace, hospodářství, energie, celní unie i přístupových jednání," stojí dále v dopise. Za nejkonkrétnější výsledek tohoto přání označuje loňskou dohodu o spolupráci v otázce migrace.

S Çelikem dnes mají v Bruselu jednat místopředseda Evropské komise Frans Timmermans a eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos.

Jak probíhal dějinný vývoj Turecka: