Turecko propustí pastora Brunsona. Kauza přispěla ke zhoršení vztahů mezi Tureckem a Spojenými státy

Kauza Andrew Brunson

Kauza Andrew Brunson Zdroj: ČTK

Kauza Andrew Brunson
Kauza Andrew Brunson
Kauza Andrew Brunson
Kauza Andrew Brunson
Kauza Andrew Brunson
8
Fotogalerie
Turecko propustilo amerického pastora Andrewa Brunsona, jehož zadržování kvůli obvinění z terorismu a špionáže přispělo v předchozích měsících ke zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu. Brunson strávil v Turecku téměř dva roky ve vazbě, než byl letos v červenci propuštěn do domácího vězení. Soud v Izmiru mu sice udělil trest přes tři roky vězení, soudce ale zároveň rozhodl o jeho propuštění a nezakázal mu vycestovat ze země.

Agentura Reuters posléze s odvoláním na svého kameramana uvedla, že Brunson už je ve svém domě v Izmiru. Už předtím Brunsonův advokát médiím sdělil, že jeho mandant zřejmě odletí do USA.

Padesátiletý pastor Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země, než byl v říjnu 2016 zatčen v rámci čistek tureckého režimu po pokusu části armády o státní převrat.

Turecká prokuratura ho vinila z vazeb na hnutí Fethullaha Gülena, kterého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlouhodobě obviňuje ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Brunson, který byl viněn i ze špionáže, ale všechna obvinění vždy odmítal.

Soud dnes potrestal Brunsona třemi roky a 45 dny vězení za napomáhání teroristické organizaci, média ale verdikt blíže nespecifikovala.

Proces s Brunsonem přispěl k výraznému zhoršení vztahů mezi Tureckem a USA. Začátkem srpna Washington uvalil sankce na dva turecké ministry kvůli zadržování Brunsona, Ankara odpověděla stejným krokem vůči dvěma americkým ministrům. Následně vypukla mezi zeměmi obchodní válka, když si vzájemně zvýšily cla na dovoz zboží.

Americký prezident Donald Trump dnešní verdikt komentoval na twitteru. "Pracovalo se velmi tvrdě na případu pastora Brunsona!" napsal stručně Trump. Později doplnil další tweety, například "doufáme, že bude brzy doma v bezpečí" nebo "Pastor Brunson právě propuštěn, brzy bude doma."

V reakci na verdikt soudu o propuštění Brunsona posílily turecké vládní dolarové dluhopisy, uvedla agentura Reuters. Už v očekávání verdiktu mírně posílila turecká lira.