Turecký soud: Zablokování Wikipedie platí

Jimmy Wales bude protestovat proti chystanému zákonu proti internetovému pirátství

Jimmy Wales bude protestovat proti chystanému zákonu proti internetovému pirátství Zdroj: Profimedia.cz

Soud v Ankaře zamítl odvolání provozovatele internetové encyklopedie Wikipedia proti jejímu blokování v Turecku. Stránky jsou nedostupné od 29. dubna a úřady jejich zpřístupnění podmiňují stažením článků, které Ankara považuje za problematické. 

Zablokování stránek nařídil soud, když provozovatel Wikipedie odmítl odstranit pasáže, jež se nelíbí Ankaře. Wikipedia se proti tomuto soudnímu rozhodnutí odvolala začátkem týdne s tím, že přístup k informacím patří k základním lidským právům.

Soud ale dospěl k závěru, že svoboda slova "může být v určitých situacích omezena", uvedla turecká agentura Anadolu. V rozhodnutí soudu také stojí, že stránky, o které jde, obsahují "útočný" obsah a ohrožují národní bezpečnost.

Telekomunikační úřad trvá na tom, že blokování stránek bude zrušeno, až budou tyto příspěvky odstraněny.

Předmětem sporu jsou články naznačující spojení Ankary s extremistickými organizacemi. Anadolu napsala, že se úřady rozhodly zakročit proti Wikipedii, když se na ní objevily články, v nichž je Turecko přiřazováno k extremistickým skupinám a viněno ze spolupráce s nimi.

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales ke sporu na twitteru napsal, že "přístup k informacím patří k základním lidským právům". "Turecký národe, budu vždy po tvém boku v boji za toto právo," sdělil Wales.