George Bush znovu ve válce, tentokrát na Wikipedii

Wikipedia

Wikipedia

Články o bývalém americkém prezidentovi patří mezi nejvíce ožehavá témata anglické Wikipedie. Kvůli Bushovi se na známé webové encyklopedii nejčastěji vedou takzvané editorské války. Ukázal to výzkum oxfordské univerzity.

Princip Wikipedie je založený na volně přístupné editaci článků. Obsah encyklopedie ovlivňuje přibližně 77 tisíc editorů. Výzkumníci oxfordské univerzity a dalších institucí zjišťovali, na kterých tématech se uživatelé jednoduše neshodnou.

V anglické verzi vede Bush, celosvětově Izrael

V anglické Wikipedii, která obsahuje přes čtyři miliony článků, vede žebříček kontroverzních témat americký exprezident George Bush následovaný tématem anarchismu, prorokem Mohammedem a seznamem zaměstnanců World Wrestling Entertainment. Ani soupis dalších choulostivých témat asi nepřekvapí: globální oteplování, obřízka, USA, Ježíš Kristus, rasa a inteligence, křesťanství.

Následný výzkum ve všech 285 jazykových verzích pak odhalil, že nejvíce editací obsahují stránky věnované Izraeli, Adolfu Hitlerovi, holokaustu a Bohu.

Výzkum však nebral v potaz obyčejnou editaci článků. Nejvíce upravované texty ještě nemusí být kontroverzní. Odborníci se zaměřili pouze na takzvané zpětné editace. V praxi to znamená, že editor upraví článek, jeho úpravu ale jiný editor obratem smaže a text vrátí do původního stavu. Počet takových editací pak výzkumníci vynásobili počtem zúčastněných editorů.