Rusko zakládá vlastní Wikipedii. Má přinést spolehlivější informace

Ruská Wikipedia

Ruská Wikipedia Zdroj: Stepan Bruner, E15

Rusko hodlá vytvořit alternativu k internetové encyklopedii Wikipedia, aby zajistilo svým občanům přístup k podrobnějším a spolehlivějším informacím o své zemi. Oznámila to v pátek prezidentská knihovna. S odkazem na západní hrozby se Kreml snaží získat větší kontrolu nad internetem. Kritici tento krok označují za cenzuru internetu.

Wikipedie je mnohojazyčná internetová encyklopedie, na jejíž tvorbě pracují přispěvovatelé z celého světa. Existuje ve více než 270 jazykových verzích. Podle údajů Wikipedie měla ruská verze v říjnu 1,15 milionu článků. Věnuje se téměř všem regionům nebo velkým městům v Rusku, podle kremelské knihovny jsou však informace nedostatečné.

„Analýza tohoto zdroje ukázala, že není schopen poskytnout informace o regionech a životě v zemi podrobným nebo dostatečným způsobem,“ citovala agentura RIA prohlášení prezidentské knihovny. „Vytváření alternativní Wikipedie již začalo.“ Zatím není jisté, zda projekt může nějakým způsobem ovlivnit přístup Rusů k současné Wikipedii.

Na ruském internetu přituhuje

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno označil internet za „speciální projekt CIA“ a Kreml uvedl, že musí chránit svou internetovou říši před hrozbami Západu. Vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi jsou nyní kvůli Ukrajině nejhorší od konce studené války.

Od srpna se musí bloggeři s více než 3000 přívrženci v Rusku registrovat u moskevského úřadu pro regulaci sdělovacích prostředků a řídit se pravidly platnými pro větší média. Od února státní úřady mohou blokovat internetové stránky bez soudního příkazu. Mezi prvními blokovanými byly stránky dvou předních kritiků Kremlu.

Pomáhá i Kreml

Prezidentská knihovna uvedla, že k vytvoření „alternativní Wikipedie“ již poskytla více než 50 tisíc knih a archivních dokumentů z 27 knihoven po celém Rusku.

Wikipedie uvádí, že jedním z jejích pravidel je nezaujatý úhel pohledu. Články tak mají nezaujatě prezentovat všechny podstatné názory na příslušné téma a žádný z názorů nesmí být vydáván za jedinou objektivní pravdu.