Tusk: Dohoda s Brity není jistá, neúspěch bude prohrou pro všechny

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Není zaručeno, že se na nadcházejícím summitu EU podaří uzavřít dohodu mezi Británií a ostatními zeměmi bloku o nové podobě vzájemných vztahů. Napsal to předseda Evropské rady Donald Tusk v dopise, kterým premiéry a prezidenty osmadvacítky na summit do Bruselu pozval. Pro kompromis v této záležitosti však podle něj zatím nebyla lepší chvíle a pokud se věc nepodaří uzavřít, bude to prohra pro Brity i pro Evropskou unii.

„Geopolitickým vítězstvím“ by takový vývoj podle někdejšího polského premiéra Tuska naopak byl pro ty, „kdo se nás snaží rozdělit“.

„Lišíme se v pohledu na některá politická témata a jsem si plně vědom toho, že rozdíly bude složité překonat,“ napsal v pozvánce Tusk. Rozhovory podle něj ale výrazně pokročily a na kompromis nikdy nebyla lepší chvíle.

Čtyři konfliktní témata

Diplomaté uváděli, že nevyřešené body jsou tři či čtyři. Patří mezi ně poměrně konkrétní problematika rozsahu indexace přídavků na děti či některých dalších zaměstnaneckých výhod související s volným pohybem pracovních sil.

Jde ale také o političtější body jako britská snaha nepodílet se na stále těsnější integraci unie či o otázky vztahů zemí mimo eurozónu a těch, které společnou měnou platí.

Klíčový moment

Summit se bude otázkou nového nastavení vztahů mezi EU a Británií zabývat ve čtvrtek večer, předpoklad je pokračování diskuse v pátek. Tuto „choreografii“ nyní v dopise potvrdil také Tusk.

Nadcházející schůzka šéfů států a vlád osmadvacítky tak podle něj bude klíčovým momentem pro jednotu unie a budoucích vztahů Británie v Evropě.