Tusk: Rozpad EU by vedl k závislosti států na USA, Číně a Rusku

Evropská unie v současnosti čelí výzvám, které jsou nebezpečnější než cokoliv za uplynulých 60 let evropské integrace, míní předseda Evropské rady Donald Tusk. 

V dopise, kterým dnes prezidenty a premiéry zemí unie pozval na páteční neformální summit v maltské metropoli Vallettě také varoval, že rozpad EU by nevedl k obnově "jakési bájné plné suverenity" jejích bývalých členů, ale naopak k jejich závislosti na mocnostech jako jsou USA, Rusko nebo Čína. Znepokojující vyjádření nové americké administrativy přitom podle něj pro unii znamenají nejistotu.

"Změna ve Washingtonu staví EU do složité situace. Zdá se totiž, že nová administrativa zpochybňuje posledních 70 let americké zahraniční politiky," napsal šéf unijních summitů Donald Tusk o krocích týmu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Objektivně vzato není podle Tuska důvod, proč by se Evropa a její lídři měli podbízet vnějším silám a jejich vládcům. "Dnes se musíme jasně postavit za naši důstojnost, důstojnost spojené Evropy - bez ohledu na to, zda mluvíme s Ruskem, Čínou, Spojenými státy či Tureckem," napsal.

Na Maltě se v pátek nejprve 28 lídrů zemí EU bude domlouvat na způsobech podpory Libye jako cesty ke zvládnutí migrační vlny z Afriky. Odpoledne a večer pak bude 27 prezidentů a premiérů bez britské kolegyně Theresy Mayové pokračovat v debatě o budoucnosti unie po brexitu, kterou zahájili už loni v září v Bratislavě. Diskuse na toto téma by měla skončit nejpozději 25. března, kdy se státníci opět neformálně sejdou při příležitosti 60. výročí podpisu Římských smluv.

"Ve světě plném napětí a konfrontace potřebujeme odvahu, rozhodnost a politickou solidaritu Evropanů. Bez toho nepřežijeme. Když nevěříme sami v sebe, v hlubší smysl integrace, proč by v to měl věřit kdokoliv jiný?", podotkl v dopise Tusk.

V odstavci týkajícím se vnějších výzev přitom Tusk novou administrativu v USA zmínil společně s asertivním chováním Číny, s ruským postupem vůči Ukrajině i dalším sousedům, s Islámským státem a válkami, terorem a anarchií na Blízkém východě. Poprvé v historii se ve stále multipolárnějším světě mnozí projevují protievropsky či "přinejlepším euroskepticky" podotkl. Upozornil také na růst nacionalismu a xenofobie v unii samotné.

"Třetí hrozbou je stav mysli proevropských elit. Stále více je viditelný pokles víry v politickou integraci, poddávání se populistickým argumentům a zpochybňování základních hodnot liberální demokracie," napsal Tusk.