Nezaměstnanost v eurozóně je nejnižší za sedm a půl roku

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Sídlo ECB ve Frankfurtu.
Dělníci čistí hvězdy na logu eura před sídlem ECB
ecb
sídlo ECB ve Frankfurtu
5
Fotogalerie

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci klesla na 9,6 procenta z listopadových 9,7 procenta. Nachází se tak na nejnižší úrovni od května 2009. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na 8,2 procenta. Nejlepší situace v rámci EU podle Eurostatu panovala v České republice, kde míra nezaměstnanosti klesla na 3,5 procenta z listopadových 3,6 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci stoupla na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v prosinci bez práce 20,065 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tak jejich počet klesl o více než 1,8 milionu. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o téměř 1,3 milionu na 15,571 milionu.

 

Ekonomika eurozóny loni  o 1,7 procenta, inflace je nejvyšší od února 2013

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,5 procenta. Tempo jeho růstu tak zrychlilo z 0,4 procenta ve třetím kvartálu. V celém loňském roce ekonomika eurozóny stoupla o 1,7 procenta. Vyplývá to z předběžného rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V celé Evropské unii tempo hospodářského růstu podle Eurostatu v závěru roku zrychlilo na 0,6 procenta z 0,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý rok ekonomika EU vzrostla o 1,9 procenta.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v lednu zrychlilo na 1,8 procenta z prosincových 1,1 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň za téměř čtyři roky.

Inflaci podpořily zejména vyšší ceny energie. Lednový růst spotřebitelských cen překonal očekávání ekonomů, kteří jeho tempo podle agentury DPA odhadovali pouze na 1,5 procenta. Inflace je nejvyšší od února 2013.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Rostoucí inflace by mohla zvýšit tlak na zpřísňování měnové politiky v eurozóně. Mezi kritiky uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann i mnozí němečtí politici.

Vše o ekonomice Eurozóny čtěte zde.